Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

ANKETA: Kdo by se měl stát dalším primátorem? Hradec Králové by mohl poprvé v historii získat primátorku

V posledním volebním období je primátorem Hradce Králové Alexandr Hrabálek (ODS). Už teď je ovšem prakticky jisté, že svou pozici po volbách neobhájí. O jeho místo se ucházejí učitelé, ředitel základní školy i stávající zastupitelé. Kdo by se měl stát dalším primátorem krajské metropole? Hradec Králové by mohl poprvé v historii získat primátorku. Ve hře jsou čtyři kandidátky.

Všechny zastupitelské kluby v Hradci Králové už své lídry mají. Paradoxem je to, že většina opozičních stran sází na tváře, které jsme mohli vidět v posledních volbách. Naopak strany současné koalice své radní a náměstky vyměňují a sází na nová jména. To je případ ODS i hnutí ANO. Ve hře je také několik nových politických uskupení. Jde například o Hradecké kantory nebo hnutí Rozvíjíme Hradec pod vedením současného zastupitele a senátora Jana Holáska.  

Kdo by měl být dalším primátorem / primátorkou?

Celkem hlasovalo6666 čtenářů

Všechny zastupitelské kluby v Hradci Králové mají své lídry do letošních komunálních voleb

V současném zastupitelstvu města Hradec Králové je sedm politických subjektů. Všechny už mají své lídry do letošních komunálních voleb. Zatímco většina opozičních stran sází na ověřená jména, ze současného užšího vedení města není lídrem...

Poprvé v historii by mohl Hradec Králové získat primátorku. Od roku 1990 se na této pozici vystřídalo celkem šest lidí. Od roku 1945 do roku 1990 byli ve vedení města členové národního výboru. Těch bylo celkem 12. Hradec Králové měl i sedm starostů. Prvního v roce 1851, kdy byl Hradec Králové vyhlášen samostatným městem. Ani jedny volby od tohoto data v krajské metropoli nevyhrála žena.  

Poslední komunální volby v Hradci Králové vyhrálo hnutí ANO, které získalo 23,83 procenta hlasů a celkem 11 mandátů. Na druhém místě byl Hradecký demokratický klub s 11,66 procenty hlasů a sedmi mandáty. Na třetím místě skončilo ODS. To získalo 10,26 procenta hlasů a pět mandátů. Potřebnou pětiprocentní hranici pro vstup do zastupitelstva získali ještě Piráti, koalice Změny pro Hradec a Zelených, Koalice pro Hradec a komunisté. Pod čarou skončilo například TOP09, SPD nebo ČSSD. 

Letošní komunální volby se budou konat 23. a 24. září. Volební místnosti budou otevřené v klasickém čase. V pátek od 14:00 do 22:00 a v sobotu od 8:00 do 14:00, kdy po celé České republice začne sčítání.  

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto | Zdroj volby.cz

Štítky anketa, primátor, primátorka, Hradec Králové, volby, zastupitel, kandidát, jednička, kandidátka, názor, komunální, 2022, výzkum, historie, ODS, Alexandr Hrabálek, ANO 2011, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, Jan Holásek, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Kdo by se měl stát dalším primátorem? Hradec Králové by mohl poprvé v historii získat primátorku  |  Politika  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.