Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Ve Dvoře Králové mají obrazovou výstavu na veřejných místech – Umění bez galerie

Dostat umění co nejvíce k lidem se rozhodli ve Dvoře Králové nad Labem. Lidé tu v rámci výstavy Umění bez galerie mohou ve výlohách obdivovat obrazy se sbírek městského muzea a díla žáků výtvarného oboru ZUŠ, kteří se při své tvorbě inspirovali originály sbírkových obrazů.

Městské muzeum ve Dvoře Králové nad Labem ve spolupráci se ZUŠ R. A. Dvorského připravilo projekt s názvem Umění bez galerie. Jde o volně přístupnou výstavu na veřejných místech, ve vitrínách v centru města.

„Z muzejní sbírky obrazů jsme vybrali díla autorů, kteří mají vztah k našemu regionu nebo v našem městě vystavovali. Obrazy jsme vyfotili a fotografie poslali učitelům výtvarného oboru paní Ivaně Černé a panu Jiřímu Holanovi. Ti je pak při online hodinách nabídli svým žákům, kteří si vybrali díla, jež se jim líbila, a ztvárnili je po svém. Aby mohli popustit uzdu fantazie naplno, vybírali z černobílých fotografií. Celá výstava tak vznikala distančně. Vy si ale můžete užít fotografie originálu obrazu i žákovské ztvárnění v barvách a osobně,“ říká k výstavě Dana Humlová, ředitelka Městského muzea ve Dvoře Králové nad Labem. Na každém vystaveném panelu s obrazy je navíc QR kód, který kolemjdoucí odkáže na více informací o autorovi obrazu.

Příprava netradiční výstavy začala už v únoru, kdy byla kvůli opatřením proti šíření koronaviru uzavřena jak muzea, tak základní umělecké školy. „Inspirovali jsme se projektem Umění do výloh a všichni, kdo se na přípravě výstavy podíleli, odvedli skvělou práci. Doufám, že se bude nápad lidem líbit a ocení také díla mladých výtvarníků,“ uvedla místostarostka Alexandra Jiřičková (za ANO), která je zároveň autorkou stálých expozic Městského muzea Dvůr Králové nad Labem.  

Soubory obrazů umístěné na velkých plátnech a deskách jsou instalovány na šesti místech centra města: ve vitríně městského informačního centra ve Švehlově ulici, ve výloze Staré lékárny na náměstí Odboje, ve vitríně kina Svět na Hankově náměstí a na třech místech náměstí T. G. Masaryka – v galerii ZUŠ R. A. Dvorského, ve výloze domu čp. 40 a na domě čp. 2.

Výstava Umění bez galerie potrvá do 30. června, přestože jsou galerie a muzea již otevřeny. Návštěvnická kapacita je však omezena tak, aby na jednu osobu připadalo 15 metrů čtverečních vnitřní plochy. Skupinové prohlídky jsou stále zakázány.

Ohodnoť článek

Foto ZUŠ R. A. Dvorského, Dvůr Králové nad Labem

Štítky kultura, Umění bez galerie, výstava, Dvůr Králové nad Labem, ZUŠ, umění, galerie, muzeum, Rudolf Antonín Dvorský, Tomáš Garrigue Masaryk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Dvoře Králové mají obrazovou výstavu na veřejných místech – Umění bez galerie  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.