Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Rozhledna nad Novým Hrádkem už je téměř hotova, otevření může zbrzdit situace kolem koronaviru

Rozhledna se zázemím, která vznikla nad Novým Hrádkem na Náchodsku z tubusu bývalé větrné elektrárny, je po stavební stránce skoro hotová. Zbývá jen vyzvednout a umístit vyhlídkovou plošinu a dovybavit infocentrum. Stavba by měla být předána nejpozději zítra, poté začne kolaudace. Zatím se ale neví, kdy se otevře veřejnosti.

„Otevření rozhledny závisí na situaci kolem koronaviru, ale i na počasí, proto je v tuto chvíli o nějakém termínu předčasné hovořit. Pokud bude situace příznivá, mohlo by k tomu dojít ještě do konce roku. To se ale ještě uvidí. Každopádně příští rok na jaře by už rozhledna s infocentrem měla sloužit svému účelu," řekl starosta obce Zdeněk Drašnar.

Rozhledna je situována v nadmořské výšce okolo 600 metrů na vrchu Šibeník. Vyšla na 13,6 milionu korun bez DPH v rámci projektu Česko-polská hřebenovka - východní část. Většina peněz půjde z evropské dotace.

Rozhledna nad Novým Hrádkem je poslední ze čtyř plánovaných na hřebenové trase v česko-polském pohraničí na území Královéhradeckého kraje. Další tři rozhledny byly vystavěny na Velké Deštné v Orlických horách, u Olešnice v Orlických horách a ve Vysoké Srbské.

Vyhlídková plošina bude 32 metrů nad zemí. Návštěvníci se na ni dostanou po točitém schodišti kolem tubusu. Na rozhlednu bude možné se dostat také po lávce z infocentra, které vzniklo přestavbou bývalé trafostanice poblíž větrníku.

„Infocentrum je stavebně hotové, zbývá objekt vybavit nábytkem a dalším zařízením. Vybavení infocentra by mělo vyjít asi na půl milionu korun, tato částka není součásti projektu," řekl Drašnar.

Rozhledna vyrostla na páteřní turistické červeně značené trase nazvané Jiráskova cesta, která vede z Náchodska do Orlických hor. Turisté z rozhledny dohlédnou na hřeben Orlických hor, Krkonoše, ale také na Kunětickou horu u Pardubic.

Ohodnoť článek

Foto kladskepomezi.cz

Štítky rozhledna, Nový Hrádek, Náchodsko, Šibeník, říjen, jaro, okres Náchod, COVID-19, Orlické hory

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rozhledna nad Novým Hrádkem už je téměř hotova, otevření může zbrzdit situace kolem koronaviru  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.