Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Týden nabitý divadlem a hudbou je u konce

Letošní 19. ročník festivalu Open Air Program Hradec Králové končí. Od pátku 22. do 29. června zaplnilo město 32 tisíc návštěvníků i deštivé počasí. Ani to ale nezkazilo zážitky z desítek představení. Plná hlediště diváků ocenila Improvizační zápas Paleťáků, roztomilé představení Kaffeeklatsch provoněné kávou i šílené Divoké historky Divadla Tramtarie. Nejednoho hudebního nadšence roztančil DJ Detekm, Lazer Viking nebo Ventolin.

Festival odstartoval zábavným a chytrým stand-up představením Čecháčci a Čoboláci Filipa Tellera a Pavola Seriše, pokračoval hrou Vztahology souboru S bojkou v zádech. Snové kapely Cold Cold Nights a Kalle roztepaly srdce nejen mladší generaci návštěvníků. Úspěch sklidily již legendární Švédované filmy umělecké skupiny UMSKUP i Školní výlet Václava Bartoše.

Nepředvídatelné proměny počasí způsobily několik nutných přesunů herců a hudebníků do krytých prostor, které často nabídly o to intimnější zážitek, jak uvádí i Jaroslava Holasová z  divadelního souboru Jakkdo: „Myslím si, že změna divadelního prostoru nám v tomhle případě pomohla, protože to vytvořilo daleko sevřenější a komornější atmosféru, která by se v Atriu Radnice pravděpodobně rozplynula tím, jak je to velký prostor – navíc s elevací.”

Vyprodané představení Stand'artní kabaret festivalové stálice Vosto5 bavilo celý Divadelní stan. Úspěch sklidily i živé počítačové hry, které byly z původního Gočárova schodiště přesunuty mimo jiné i do netradičního prostoru kostela Městské hudební síně. Hru Chuchel hrál před očima diváků samotný její tvůrce s živým doprovodem hudebního dua DVA.

„Máme radost, že nám diváci zachovali přízeň i přes proměnlivé počasí. Hlediště byla plná a to těší jak vystupující umělce, tak nás. Nadcházející 20. ročník jistě oslavíme slunečným počasím.” uvádí ředitelka Open Air Programu, Barbora Holanová.

Financování Open Air Programu

I letos převažovala na většině oficiálních OAP produkcí možnost dobrovolného vstupného. Novinkou letošního roku byl předprodej vstupenek na vybrané produkce přes online obchod smsticket. Celkem mohli diváci navštívit 169 produkcí od klasických děl české i světové literatury, improvizace, performance přes bohatou hudební produkci až po pestrý program doprovodný (výstavy, workshopy, dílny a další). To vše se uskutečnilo na 18 scénách v historickém centru města Hradce Králové. Rozpočet letošního festivalu se pohybuje okolo necelých 2 milionů korun. 

Tisková zpráva | Foto Open Air Program

Štítky divadlo, festival, Hradec Králové, Drak, Klicperovo divadlo, Open Air Program, představení, Václav Bartoš, hudba, UMSKUP

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Týden nabitý divadlem a hudbou je u konce  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.