Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Nechal jsem se inspirovat Skotskem, říká herec Filip Huml. Díky tomu vznikla v Hradci na Kavčáku Loď umělců

Kdo by si kdy pomyslel, že se v Hradci Králové objeví "Loď umělců“. S tímhle nápadem přišel herec Divadla Drak Filip Huml, který jezdí řadu let s rodinou do Skotska, kde narazil na zvláštní věci. Staré lodě, které dosloužily, na břehu otočí a využívají je třeba jako chalupu, sklad nebo loděnici. Prostě idylka. V tu chvíli se ve Filipově hlavě zrodil nápad, který také zrealizoval. Kostra lodi už stojí na Kavčáku. První návštěvníci budou moci Lodivadlo navštívit už letos v létě.

Skotsko Filipa Humla, autora projektu Lodivadlo, přitahuje jako magnet. Využití starých lodí ho zaujalo natolik, že se rozhodl tuto nádhernou atmosféru přenést i do Hradce Králové. Napadlo ho z lodi udělat stage na Kavčím plácku, kde vždycky stojí šapitó a koná se tu spousta kulturních akcí po celý rok. Prostě měl vizi tu udělat něco, co se dá postavit a demontovat, posunout to na vyšší úroveň a dát tomu výtvarný názor. „Když jsme se vrátili ze Skotska, tak jsme oslovili architekty a designéry Filipa Albrechta a Hanu Gregorovou. Ti vytvořili moderní vizi – setkávání minulosti a současnosti.  V Hradci se vždycky stavěly moderní budovy a vždy to sem zapadlo. Tak jsme se snažili na to navázat. Další nám pomohli po technické stránce a po finanční pak i město, kraj, soukromníci, ale i sponzoři,“ říká Filip Huml.

Spousta lidí na tom, podle Filipa, pracuje a pracovalo zadarmo. „Takovou moderní stavbu nemají nikde v republice a ani na světě. Přihlásili jsme ji do architektonické soutěže Dřevěná stavba roku a letos jsme to vyhráli,“ dodává Filip. Vše hodnotila odborná porota. „Chtěli jsme vytvořit multifunkční objekt, který bude napůl šapitó, napůl letní scéna a je to tak velký a nadýchaný, že se tam dá hrát divadlo, koncerty, jsou tam závěsy na vzdušnou akrobacii,“ doplňuje Filip.

V letošním roce se bude na Kavčáku odehrávat festival Letos jinak v rámci Divadel evropských regionů a Open air programu (spolupráce Klicperova divadla, divadla Drak a Open air programu). Zapsaný spolek Lodivadlo, bude na projektu spolupracovat od 26. do 28 června. „Před tím přidáme ještě další 2 dny na rozjezd. Zřejmě to nazveme Lodivadelňák. Je nás asi osmnáct dobrovolníků, tým se stále rozšiřuje. Oslovili jsme i mladé lidi, studenty," říká Filip.

Loď umělců je jevištěm ve tvaru obrácené lodi pro umělecká představení a tvorbu všeho druhu. Je dlouhá 26 metrů, široká 10 metrů a v nejvyšším místě je vysoká 7,5 metru.

Slavnostní otevření lodi by mělo být na konci srpna. Zkušební provoz proběhne předtím.  Bude to takový slavnostní křest pro ty, co projekt Lodivadlo podpořili. Jinak bude v provozu už na Divadelňáku. Teď se musí ještě dřevěná konstrukce potáhnout plachtami a to teď finišuje,“ zmiňuje Filip.

Kavčák je pro Lodivado pěkné místo

Filipovi se Kavčí plácek pro kostru lodi líbil. „Ten projekt vyšel na 2,5 milionu. My jsme sehnali 1,5 milionu a ještě milion potřebujeme. Ten musíme doplácet a splácet,“ říká Filip. V místě museli nechat udělat geologický průzkum, oslovit archeology, hlavního architekta města a památkovou péči. Kvůli chráněnému stromu Babyka, musel být osloven i odbor životního prostředí. „ Zjistili jsme, že to místo je úžasný. Dřív tam prý stávala středověká krčma, vedle je scéna, kde se odedávna hrála divadelní představení, je tu i židovská synagoga. Je to obklíčené duchovními i uměleckými místy, kde se setkávali lidé. Dřív tu byla i sokolovna. Tak jsme tu postavili loď, což může vypadat bláznivě. Zrovna přišel koronavir, tak jsme si říkali , že se z toho teď může stát na chvíli archa. Chceme, aby tu byla hradecká umělecká scéna, ale máme domluvené i soubory z jiných měst,“ doplňuje Filip.

Loď stojí sestavená na Kavčím plácku už od září. V současné době probíhají jednání o tom, jak dlouho tu bude moci zůstat postavená. Rozebrání a sestavení stojí 200 tisíc. „Pokud bychom ji museli demontovat, každý rok bychom museli poshánět tuto sumu,“ doplňuje Filip.

Na to, jestli má obavy z toho, že koronavirus zhatí další plány, odpověděl jasně. „Musíme vycházet z toho, co povolí vláda, Podle toho budeme postupovat. Ale myslím si, že lidi budou po kultuře hladoví a strašně se na ně těším," ukončuje rozhovor. 

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Kateřina Malá, Lodivadlo

Štítky Filip Huml, Lodivadlo, Kavčí plácek, Hradec Králové, Divadelní festival, Divadlo Drak, Skotsko, herec, projekt, chalupa, Filip Albrecht, Hana Gregorová, Divadlo evropských regionů, Klicperovo divadlo, Stavba roku

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nechal jsem se inspirovat Skotskem, říká herec Filip Huml. Díky tomu vznikla v Hradci na Kavčáku Loď umělců  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.