Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Od pondělí můžeme vyrazit na hrady i zámky, které už teď počítají ztráty

Už v pondělí se veřejnosti otevřou hrady a zámky. Začátek sezóny byl v souvislosti s pandemií koronaviru posunut. Na co se mohou návštěvníci těšit například na zámku v Náchodě, Opočně nebo v hospitálu Kuks, a jaká jsou tu omezení, zjišťovala redakce Hradecké Drbny.

Zámek v Opočně

Na zámku v Opočně jsou nachystány všechny prohlídkové okruhy pro návštěvníky zámku. Ten budou moci navštívit právě od pondělí 25. května. „Novinek pro návštěvníky zámku máme mnoho. Na jaře probíhala výsadba na arkádovém nádvoří zámku, která vzhled nádvoří vrátila na začátek 20. Století,“ říká kastelán opočenského zámku Tomáš Kořínek. Zároveň podle něj probíhaly úpravy i v zámeckém parku, kde se odstraňovaly náletové dřeviny a opravovaly se různé technické součásti zámeckých rybníků. „Dolní zámecký rybník je již v současné době napuštěn a funguje zde i romantický prvek parku - vodopád. Horní zámecký rybník čekají ještě malé úpravy, ale věříme, že na hlavní návštěvnickou sezónu (červenec, srpen) již bude také funkční,“ říká Kořínek.

Novinky u kulturních akcí

Hned v polovině června se startuje muzikálovými představeními na nádvoří zámku a činohrou v podání Karla Rodena a Jany Krausové nebo Bohuslava Klepla. Přes léto čeká návštěvníky i množství tradičních i nových akcí - Svátky růží, noční prohlídky, hrané prohlídky. „V letošním roce také slavíme výročí zámeckého parku - 200 let od jeho založení - proto jsme si pro návštěvníky připravili komentované prohlídky parku, přednášku atd. (vše 6. a 7. 6. 2020 na Víkend otevřených zahrad).

Kapacita prohlídek musela být snížena

Aby mohla být dodržena všechna hygienická nařízení a bezpečnost návštěvníků, kapacita prohlídek se musela snížit, aby byly zachovány rozestupy mezi návštěvníky. Díky velikosti opočenských interiérů však není nutné zavírat žádné prostory a budou fungovat naše tři standartní prohlídkové trasy (historické interiéry, zbrojnice i apartmá Kinských), doplňuje Kořínek.

Státní zámek Náchod

Na otevření, stejně tak i na návštěvníky, se těší na zámku v Náchodě. I ten se otevře veřejnosti v pondělí. Následně bude otevírací doba od úterý do neděle vždy od 9 do 16 hodin. Zámek pro letošní rok novinky sice  neplánuje, ale bylo rozhodnuto, že se na hlavní prázdniny přidá více dětských prohlídek. Podle zájmu návštěvníků. „Posílili jsme i celkově průvodce, abychom mohli v případě velkého zájmu vypravit prohlídky po 30 minutách, tak abychom splnili kapacitu osob na prohlídce. Počty osob na prohlídky jsme momentálně snížili, vše máme uvedeno na webu u jednotlivých prohlídkových okruhů, menšími místnostmi se bude pouze procházet a výklad bude podáván tam, kde jsou možné rozestupy osob,“ říká Lucie Prokopová, pracovnice vztahů k veřejnosti. Aby se neshlukovali lidé, byla některá místa prozatím uzavřena. „Neuskuteční se prohlídky kaple Nanebevzetí Panny Marie či prohlídky půd,“ dodává Prokopová.

Bezpečnost a hygiena v současné době

Na zámku budou pro návštěvníky připraveny bezdotykové stojany s dezinfekcí. Častěji se budou dezinfikovat a omývat toalety. A bude nutné dodržovat bezpečnostní pokyny, které budou vyvěšeny u vstupu do areálu, v pokladně, ale i na webových stránkách.

Svatby se na náchodském zámku rušit nemusely. „Společně se svatebčany jsme našli vhodný jiný náhradní termín na konání svatebního obřadu v prostorách náchodského zámku,“ zakončuje Prokopová.

Vzorová obnova zámeckého kopce

Aktuálně se dokončují výběrová řízení na vzorovou obnovu zámeckého kopce. Až bude vybrána firma a podepíše se smlouva, práce v prostoru podzámčí, by mohly začít v červnu. Celá akce vyjde na 169 milionů korun a bude realizována pod záštitou ministerstva kultury.

Barokní hospitál Kuks

Celý objekt se otevře také v pondělí. Návštěvní doba omezena nebude. Pokud by byl zájem ze strany návštěvníků je možné, že se sezóna prodlouží až do víkendů v listopadu. To je zatím ale podle kastelána Libora Švece předběžné. Vše bude záležet na tom, jak se bude situace vyvíjet.

Snížen byl počet návštěvníků na prohlídkách. „Smí tu být dvacet osob včetně průvodce. Na prohlídku tedy může pouze devatenáct návštěvníků,“ říká kastelán Libor Švec. V současné době je otevřena bylinková zahrada, která je o víkendech hojně navštěvovaná.„Byli bychom rádi, kdyby se provoz pozvolna rozeběhl a důležité období červenec a srpen, by mohlo vše fungovat bez omezení,“ přeje si Švec.

Otevřeny budou všechny 4 okruhy. Základní okruh hospitálu, Šporkovská hrobka i oba okruhy farmacie. V pondělí se otevře i bylinkářství na nádvoří a restaurace v interiéru.

I Kuks počítá ztráty

Díky tomu, že byl hospitál Kuks připaven otevřít už na konci března, přišel přibližně o 20.000 návštěvníků. Finanční ztráty jsou řádově ve statisících až milionech. „Co se týká tržeb, které by byly ze vstupného, z prodeje suvenýrů, bylinkářství, nájmů a svateb, kulturních a společenských akcí, jsou ztráty téměř u dvou milionů. Ztrátové jsou i tržby ze vzdělávacího centra, které zatím nebylo možné provozovat včetně ubytování," říká Švec.

Po rekonstrukci Kuksu, která byla dokončena před pěti lety, dorazilo do expozic 140 tisíc návštěvníků. Poté se číslo postupně snižovalo. Loni už prošlo branami hospitálu 78.200 návštěvníků. „Ten trend bohužel klesá a víme, čím je to možná způsobeno. Jde o snižující se počet zájezdů. U individuálních návštěvníků je stav setrvalý. U zájezdů školních, zahraničních a seniorský, je trend neustále se snižující,"dodává kastelán.

Finanční ztráty památek v Královéhradeckém kraji činí 4 471 tisíc korun

Snížení výnosů u jednotlivých památek

  • Hrádek u Nechanic o 750 tis. Kč,
  • Kuks o 1 658 tis. Kč,
  • Náchod o 542 tis. Kč,
  • Opočno o 882 tis. Kč,
  • Ratibořice o 639 tis. Kč.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto NPÚ, hospital-kuks.cz

Štítky památky, Kuks, Opočno, Náchod, zámek, otevírání, Zámek Opočno, pandemie covidu-19, nádvoří, Libor Švec, purkrabí, Drbna.cz, Karel Roden

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Od pondělí můžeme vyrazit na hrady i zámky, které už teď počítají ztráty  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.