Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Klicperovo divadlo v sobotu uvede premiéru hry Strýček Váňa

Klicperovo divadlo v Hradci Králové v sobotu uvede první premiéru sezony 2019/2020. Bude to tragikomedie Antona Pavloviče Čechova Strýček Váňa v režii Ivana Krejčího. Premiéra začne v 19:00 na hlavní scéně. ČTK to sdělili zástupci divadla.

Původně mělo jít o druhou premiéru současné sezony, ale tu první, sci-fi komedii Woodyho Allena Spáč v režii Adama Skály, plánovanou na 19. října, divadlo na poslední chvíli zrušilo kvůli neschválení autorských práv. Divadlo by ji mělo uvést později, termín upřesní.

"Je to jedna z nejhranějších her Antona Pavloviče Čechova. Vypráví o rodině, o lásce, o planých nadějích a naivních iluzích, o marných útěcích a marných návratech a úmorném životě na ruském venkově v pozici zkrachovalé šlechty," uvedl v tiskové zprávě mluvčí divadla Martin Sedláček.

V roli strýčka Váni diváci uvidí Jiřího Zapletala, jeho neteř Soňu ztvárnila Kamila Sedlárová a profesora Serebrjakova František Staněk. V dalších rolích se představí Natálie Holíková, Marie Kleplová, Josef Čepelka a Lenka Loubalová. Čechovova autobiografická postava Doktor Astrov v podání Jakuba Tvrdíka zcela současně varuje před ekologickou katastrofou a devastací planety.

"Když jsme přemýšleli o tom, co bych v Klicperově divadle mohl inscenovat, z toho uvažování se narodil Strýček Váňa, což se mi líbilo, protože to je poslední můj velký Čechov, a proto i šance se ho dotknout. A tomu člověk nemohl odolat," uvedl režisér a umělecký šéf ostravské Komorní scény Aréna Ivan Krejčí. V Klicperově divadle se představil poprvé před 22 lety. "Čechov je jako vesmír. On shrnuje a svým způsobem završuje ruskou dramatiku a zároveň ji posouvá k modernímu dramatu. Čechov je pro mě famózní," dodal režisér.

Tvůrčí tým doplňuje dramaturg Tomáš Vůjtek, autorem scény je Milan David, kostýmy navrhla Marta Rozskopfová a hudbu pro inscenaci složil Ondřej Švandrlík.

V divadelní sezoně 2019/2020 uvede Klicperovo divadlo sedm premiér, včetně té sobotní. Další již naplánovanou premiérou nadcházející sezony bude 21. prosince na hlavní scéně hra Milana Kundery Ptákovina.

Autoři

Štítky ČR, divadlo, premiéra, Hradec Králové, FOTO, Klicperovo divadlo, Anton Pavlovič Čechov, Ivan Krejčí, Woody Allen, Martin Sedláček, Jiří Zapletal, František Staněk, Milan Kundera, Josef Čepelka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Klicperovo divadlo v sobotu uvede premiéru hry Strýček Váňa  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.