Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jazz Goes to Town v Hradci Králové začíná!

Jubilejní 25. ročník festivalu Jazz Goes to Town probíhá v Hradci Králové tento týden v termínu od 8. do 12. 10. 2019. Slibuje strhující kombinaci mezinárodních hudebních hvězd i stálic české jazzové scény, původní projekty vzniklé pouze pro festival, české premiéry a samozřejmě hudební vystoupení na netradičních místech Hradce Králové.

Hlavní osou festivalu jsou velké koncerty v Bio Central Středobodem festivalu jsou, stejně jako každý rok, koncerty s největší kapacitou v kině Bio Central. Ve čtvrtek zde posluchače přivítají v české premiéře hned dvě hudební uskupení – americké trio Digital Primitives pod vedením newyorské jazzové legendy Coppera-Moora a mezinárodní septet vedený izraelským basklarinetistou Zivem Taubenfeldem s názvem FULL SUN.

Páteční večer v Bio Central pak slibuje vlnu energie, neobvyklých rytmických kompozic a náhled do jazzových scén Velké Británie a sousedního Polska. Špičkový Wojtek Mazolewski Quintet, který patří k tomu nejlepšímu z polské jazzové nabídky, je známý svou oblibou u širokého publika díky osobnosti Wojteka Mazolewskiho, který je už mnoho let váženým členem polské avantgardní komunity, a přesto jeho tvorba vzbuzuje zájem také u velkého množství posluchačů. 

Hlavní osou festivalu jsou velké koncerty v Bio Central

Společně s polským kvintetem vystoupí se svým Bandem v Biu Central také Binker Golding, držitel několika prestižních cen, který koncem září vydal své nejnovější album. Vystoupení na Jazz Goes to Town tak bude jedním z prvních koncertů po vydání jeho očekávané novinky Abstractions of Reality Past & Incredible Feathers.

„Dramaturgie festivalu Jazz Goes to Town se vždy soustředila na sledování aktuálních trendů zahraniční (nejen) jazzové scény a představovala mezinárodní hudební objevy českým posluchačům. Binkera Goldinga jsme na festival pozvali na základě zkušenosti s kapelou Sons of Kemet. Na Jazz Goes to Town vystupovali v české premiéře před třemi lety, dnes jsou hvězdami i v České republice a letos hráli například na festivalu Colours of Ostrava. Věříme, že u Binkera Goldinga by se mohlo stát něco podobného,” doplňuje ředitelka festivalu Barbora Hodonická.

Zahájení i zakončení ve Studiu Beseda První den festivalu proběhne večerní koncert ve Studiu Beseda hradeckého Klicperova divadla, v rámci kterého vystoupí oktet Didrik Ingvaldsen Ensemble, jenž svým mezinárodním složením propojuje českou, skandinávskou i berlínskou jazzovou scénu. Zahraniční formaci doplní kultovní pražská kapela MUFF. Do Studia Beseda se festivalové dění vrátí i v jeho samotném závěru.

Zahájení i zakončení ve Studiu Beseda

V sobotu 12. 10. přivítá energickou show patnáctičlenného severského bigbandu Paal Nilssen-Love’s Large Unit, v jehož vystoupení se kromě jazzu objeví i prvky rocku nebo etiopské či brazilské hudby. Mladá energie v NãPLAVKA café & music baru Neformální klubovou atmosféru zajistí další z festivalových prostor – NãPLAVKA café & music bar.

V úterý 9. října zde vystoupí Pavel Zlámal & PQ – čtveřice mladých jazzmanů kombinující klasický i současný jazz pod vedením zkušeného saxofonisty. Charismatický kvartet doplní rakousko-americké duo Kena Vandermarka a Christofa Kurzmanna kombinující hru na dechové nástroje s elektronikou. O den později se v klubu o afterparty pátečního dne postarají The Zebra Street Band z Amsterdamu.

Dvakrát Beata Hlavenková Hned dvakrát se ve festivalovém programu objeví pianistka, skladatelka a autorka hudby k televiznímu filmu Dukla 61 Beata Hlavenková. Na celou sobotu obsadí prostory hradecké PETROF Gallery – ve večerních hodinách zde proběhne její komorní koncert, na dopoledne organizátoři připravili i workshop, v rámci kterého pomůže začínajícím i pokročilým skladatelům konkretizovat jejich hudební nápady.

Mladá energie v NãPLAVKA café & music baru

Koncerty v Galerii moderního umění, Sboru kněze Ambrože i přímo v ulicích města Hradec Králové Festival Jazz Goes to Town tradičně nabídne i koncerty v prostorách, kde byste jazz možná nehledali. Příkladem za všechny je páteční odpolední program v hradecké Galerii moderního umění.

Po speciální multimediální performance zde zahájí své pouliční vystoupení The Zebra Street Band a provedou návštěvníky ulicemi města na další festivalová místa. V prostorách Sboru kněze Ambrože vystoupí americko-izraelské duo Michael Moore / Ziv Taubenfeld, které vzniklo spontánně během příprav vystoupení Taubenfeldova septetu FULL SUN. Do Městské hudební síně zavítá čerstvě vzniklé německo-české duo Klause Kugela a Pavla Hrubého.

Festival opět zavítá do neformálních prostor Restaurace Černý kůň, kde první koncert letošního ročníku odehrají Jungle Debris.

VSTUPENKY NA FESTIVAL

Vstupenky v cenové relaci od 100 do 400 Kč jsou od 1. srpna 2019 v prodeji na www.goout.cz, na prodejních místech sítě GoOut (Praha, Brno, Ostrava, Plzeň) a od 5. srpna 2019 také na dvou místech v Hradci Králové – pokladna Bio Central a Café na kole (dle otevírací doby, platba pouze v hotovosti).

Vstupenky v předprodeji jsou cenově výhodnější než při koupi na místě, předprodej končí vždy hodinu před začátkem každého koncertu. Poskytujeme slevy pro studenty, seniory a zvláštní ceny vstupenek pro držitele karet EYCA, nabízíme také dva typy permanentek – na celý festival za jednotnou cenu 1 500 Kč, na páteční a sobotní program za jednotnou cenu 800 Kč. Součástí permanentek není vstup na workshop Beaty Hlavenkové.

Kompletní program a další informace naleznete na webu festivalu www.jgtt.cz. Sledovat nás můžete také na FACEBOOKU a INSTAGRAMU.

Tisková zpráva | Foto Jazz Goes to Town

Štítky Jazz Goes to Town, Hradec Králové, festival, koncert, vstupenka, premiéra, energie, Beata Hlavenková, Binker Golding, jazz, hudební vystoupení, Michael Moore

Jazz Goes to Town v Hradci Králové začíná!  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.