Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Nejdražší Kupkův obraz si za víkend prohlédlo více než 2000 lidí

Více než 2000 lidí si během víkendu přišlo prohlédnout obraz Františka Kupky Plochy příčné II. Dílo, které bylo letos v květnu vydraženo za 78 milionů korun, a stalo se tak novým rekordmanem českých aukcí, bylo vystaveno v areálu zámku v Opočně pouhé dva dny. Nyní se opět vrací do soukromé sbírky, od pondělka bude v Opočně viset jeho reprodukce.

Návštěvníci výstavní síně Františka Kupky a Luboše Sluky přijeli do Opočna z všech míst země. "Byli tu lidé z Prahy, Hradce Králové, Plzně, Ústí nad Orlicí nebo Českých Budějovic," řekla Martina Svatoňová z kanceláře hejtmana Královéhradeckého kraje. Hejtmanství ve spolupráci s opočenskou radnicí výstavu připravilo k 148. výročí narození Františka Kupky a k jubileu mecenášky umění Medy Mládkové.

Dvoudenní výstavu provázela přísná bezpečnostní opatření. Obraz převážela profesionální přepravní agentura specializovaná na přepravu uměleckých děl, na vše dohlížela bezpečnostní služba. Obraz byl umístěn za krytem z plexiskla a byl pod stálým dozorem. Lidé k němu mohli přistupovat postupně a jen v omezeném počtu. Ve výstavní síni se proto tvořila dlouhá fronta, někdy se čekalo i tři čtvrtě hodiny.

O zájmu o umělecké dílo svědčilo i velké množství aut na Kupkově náměstí, které vyhrazeno pro parkování návštěvníků. Další vozy stály v sousedních uličkách.

Tvořily se dlouhé fronty

Obraz je protějškem k malbě Plochy příčné l, která má téměř shodný formát a je ve sbírce Národní galerie v Praze. Vzájemně se prolínající diagonálně vertikální a horizontální plochy byly Kupkovým oblíbeným kompozičním tématem.

Plochy příčné II z roku 1923 jsou jednou z nedůležitějších děl Kupkovy tvorby a ukázkou progresivního výtvarného jazyka, kterým Kupka značně předstihl vývoj světového malířství.

Obraz namaloval ve Francii a v roce 1946 ho věnoval svému pražskému příteli za pomoc s retrospektivní výstavou v pražském Mánesu. V roce 1968 byl součástí velké Kupkovy výstavy ve Valdštejnské jízdárně, pak se vytratil z povědomí veřejnosti a 50 let jej nikdo neviděl. Stále ho vlastnila rodina původního majitele až do aukce, kdy se letos 26. května 2019 vydražil.

Společně s Vasilijem Kandinským, Pietem Mondrianem či Fernandem Légerem je Kupka považován za jednoho ze zakladatelů abstraktní malby. Narodil se v roce 1871 v Opočně, ale převážnou část života strávil ve Francii, kde také v roce 1957 zemřel.

Autoři

Štítky ČR, výtvarné, Kupka, Opočno, František Kupka, Zámek Opočno, výstava, Luboš Sluka, Meda Mládková, soukromá sbírka, Francie, Praha, Vasilij Kandinskij, Plzeň, České Budějovice, Ústí nad Orlicí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejdražší Kupkův obraz si za víkend prohlédlo více než 2000 lidí  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.