Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Hradecké letní kino Širák zahájí sezonu 5. června

Letní kino Širák v Hradci Králové zahájí pravidelné promítání ve středu 5. června ve 21:30. Prvním snímkem bude hudební film Bohemian Rhapsody. Diváci v letním kině u řeky Orlice uvidí během tří měsíců na pět desítek filmů. Pravidelné promítání skončí na konci srpna. Novinářům to dnes řekli provozovatelé kina.

Miroslav Franc, ředitel Hradecké kulturní a vzdělávací společnosti, která letní kino provozuje, řekl, že návštěvnost letního kina Širák meziročně vzrostla o zhruba 2000 diváků na loňských více než 5000 lidí.

„Minulý rok jsme trhli rekord, do letního kina přišlo 5089 diváků a průměrná návštěvnost jednoho filmu byla 104 diváků. Jsme na to pyšní, protože takovou návštěvnost nemají ani některá kamenná kina," řekl Franc.

V sezoně se bude promítat vždy od středy do soboty. Areál je zbývající dny otevřen pro pořadatele kulturních akcí, například na 22. července je v plánu představení Dívčí válka. V červnu budou začátky filmů ve 21:30, v červenci ve 21:00 a v srpnu ve 20:30. Digitalizované kino Širák letos po výměně několika nevyhovujících reproduktorů nabídne kvalitnější zvuk.

Podle dramaturga kina Pavla Doucka je zájem hlavně o lehčí žánry jako komedie a také o české filmy. „Letní kino má převážně funkci zábavně-rekreační, takže filmy by měly být pro všechny věkové kategorie. Třeba pro mladé jsme připravili filmy X-MEN nebo Avengers. Opět uvedeme také několik českých komedií jako třeba Ženy v běhu nebo snímek Teroristka," řekl Doucek.

Loni mělo největší úspěch pokračování hudebního filmu Mamma Mia, na který přišlo přes 500 lidí. „Letos něco podobného čekáme v srpnu, kdy 8. srpna uvedeme v premiéře nový film Quentina Tarantina Tenkrát v Hollywoodu," řekl Doucek.

Po skončení sezony čeká kino investice za přibližně 2,8 milionu korun, půjde o rekonstrukci nouzového osvětlení, včetně opravy silnoproudých rozvodů. „Nouzové osvětlení je v havarijním stavu. Předpokládám, že v druhé polovině roku nebo začátkem příštího se zařízení opraví, abychom mohli příští rok bez problémů fungovat," řekl Franc.

Hradecké letní kino je v provozu od poloviny 50. let a má kapacitu 800 míst. Má bezbariérový vstup, je v centru a na místě si lze zapůjčit deky či deštníky. Provoz je ztrátový, loni činila ztráta asi 100 tisíc korun, což je méně než v předchozím roce.

Autoři | Foto adalbertinum.cz

Štítky ČR, film, kino, Širák, letní kino, Bohemian Rhapsody, Hradec Králové, Orlice, Quentin Tarantino, Dívčí válka, Avengers, X-Men, Tenkrát v Hollywoodu, Mamma Mia

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecké letní kino Širák zahájí sezonu 5. června  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.