Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hradecké Klicperovo divadlo uvedlo premiéru hry Malý říjen

Klicperovo divadlo v Hradci Královéo víkendu uvedlo premiéru komedie Ladislava Smoljaka Malý říjen. Hru s hradeckým souborem nastudoval režisér Šimon Caban. V letošní divadelní sezoně je Malý říjen šestou a zároveň předposlední premiérou. Mystifikační komedii, ve které autor nezapřel svou inspiraci tvorbou Járy Cimrmana, napsal Ladislav Smoljak v roce 1999 pro Divadlo Na zábradlí.

Ve hře Malý říjen se potkávají za první světové války v jedné rakouské cele historické postavy Karel Kramář, Alois Rašín, Vladimír Iljič Lenin, Naděžda Krupská, Mata Hari a Václav Babinský mladší. Do cely autor přivedl i zcela smyšlenou postavu Slováka Juraje Slováka.

V příběhu se v cele zrodí největší politické události první poloviny 20. století. "Pro jasné poselství dává autor dohromady postavy, které se nemohly potkat, ale díky tomu jsou jasně ukázány hodnoty, které ta která postava hájí a my právě už s tím dějinným odstupem víme, co nás kam vedlo a dovedlo," uvedl režisér Caban.

Malý říjen je podle něj politickou hrou, a to paradoxně o současnosti, kterou nyní prožíváme. "Na události kolem konce Velké války máme dostatečný odstup, a tak už víme, co kdo měl udělat, říct, kdo s kým se neměl ani bavit. Vyznat se v naší současné politické situaci, kdy všechno nasvědčuje tomu, že i s námi si chce někdo hrát, tak to tak jednoduché a vtipné už vůbec není," uvedl režisér.

V roli dozorce Steibacha se představil Jan Bílek, předáka české politiky ve vídeňské říšské radě Karla Kramáře ztvárnil herec František Staněk, říšského poslance Aloise Rašína herec Jan Vápeník a masového vraha Václava Babinského mladšího Filip Richtermoc. Špionku Matu Hari hraje Helena Korejtková, Naděždu Krupskou Zora Valchařová-Poulová a Lenina Jakub Tvrdík.

V aktuální divadelní sezoně 2018/2019 uvede Klicperovo divadlo ještě jednu premiéru, kterou bude 1. června česká premiéra inscenace Finský kůň v režii Petra Štindla. Pro příští sezonu 2019/2020 Klicperovo divadlo chystá sedm premiér. První bude v sobotu 19. října hra Spáč od Woodyho Allena v režii Adama Skály. Pro diváky bude připravena ve Studiu Beseda.

Autoři | Foto Facebook Klicperovo divadlo

Štítky ČR, divadlo, premiéra, Hradec Králové, Klicperovo divadlo, Ladislav Smoljak, režisér, Šimon Caban, Jára Cimrman, Divadlo Na zábradlí, Mata Hari, Karel Kramář, Alois Rašín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecké Klicperovo divadlo uvedlo premiéru hry Malý říjen  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.