Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Klicperovo divadlo uvede premiéru komedie Malý říjen

Královéhradecké Klicperovo divadlo uvede v sobotu 18. května premiéru komedie Ladislava Smoljaka Malý říjen v režii Šimona Cabana. Představení začne v 19:00 na hlavní scéně, sdělil mluvčí divadla Martin Sedláček. Je to šestá a předposlední premiéra sezony 2018/2019.

„Mystifikační komedii, ve které autor nezapřel svou inspiraci tvorbou Járy Cimrmana, napsal Ladislav Smoljak v roce 1999 pro Divadlo Na zábradlí, kde ji také úspěšně uvedl ve své režii," uvedl Sedláček.

Ve hře Malý říjen se potkají v období první světové války v jedné rakouské cele historické postavy Karel Kramář, Alois Rašín, Vladimír Iljič Lenin, Naděžda Krupská, Mata Hari a Václav Babinský mladší. V příběhu, který diváci uvidí, se tak ve vězeňské cele během několika dní zrodí největší politické události první poloviny 20. století.

„Setkají se tvůrci československé demokracie s tvůrci sovětské totality, stejně jako malý český masový vrah se světoznámou špionkou, která veškeré přísně tajné informace získává i předává zejména náhodou. Právě zde budou totalitáři usilovat demokratům o život a naopak. Reálná fakta a historické výroky, předkládané na pozadí fiktivní výchozí situace, potěší nejen všechny ctitele humoru nesmrtelného českého génia," uvedli zástupci divadla v tiskové zprávě.

V roli dozorce Steibacha se představí Jan Bílek, předáka české politiky ve vídeňské říšské radě Karla Kramáře ztvární herec František Staněk, říšského poslance Aloise Rašína herec Jan Vápeník a masového vraha Václava Babinského mladšího Filip Richtermoc. Nelehké vězeňské soužití zpestří krásná špionka Maty Hari v podání Heleny Korejtkové a Naděžda Krupská v podání Zory Valchařové-Poulové. Na jevišti se objeví také idol Krupské bolševický vůdce Vladimír Iljič Lenin, které hraje Jakub Tvrdík. Do cely přijde i Juraj Slovák, kterého ztvární Kryštof Bartoš.

Dramaturgyní inscenace je Jana Slouková, hudební angažmá připravil Vojtěch Dlas a kostýmy navrhla Simona Rybáková. Režisér Šimon Caban je zároveň autorem scény. Podle něj jde o politickou hru. „Malý říjen je paradoxně o současnosti, kterou prožíváme. Na události kolem konce Velké války máme dostatečný odstup, a tak už víme, co kdo měl udělat, říct, kdo s kým se neměl ani bavit, prostě po bitvě jsme každý kapitánem. Ale vyznat se v naší současné politické situaci, kdy všechno nasvědčuje tomu, že i s námi si chce někdo hrát, tak to tak jednoduché a vtipné už vůbec není," dodal Caban.

V sezoně 2018/2019 uvede divadlo sedm premiér. Poslední bude 1. června česká premiéra inscenace Finský kůň v režii Petra Štindla. Touto premiérou sezona skončí. Také pro příští sezonu Klicperovo divadlo chystá sedm premiér. První bude v sobotu 19. října hra Spáč od Woodyho Allena v režii Adama Skály. Pro diváky bude připravena ve Studiu Beseda.

Autoři

Štítky ČR, divadlo, premiéra, Hradec Králové, Klicperovo divadlo, komedie, Šimon Caban, Ladislav Smoljak, Martin Sedláček, Vladimir Iljič Lenin, Karel Kramář, Naděžda Krupská

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Klicperovo divadlo uvede premiéru komedie Malý říjen  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.