Počasí dnes10 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Divadlo Drak čeká první letošní premiéra. Autorská inscenace Dominiky Špalkové „A na noze pevnina“

Divadlo Drak čeká dnes v 18 hodin první letošní premiéra. Autorská inscenace Dominiky Špalkové „A na noze pevnina“. Pohybově výtvarná performance o nezdolné touze tančit a hýbat se je i sólovou příležitostí pro nejmladší členku souboru Divadla Drak, herečku a tanečnici Jazmínu Piktorovou. Autorkou scénografie i výtvarných akcí je výtvarnice a sochařka Jana Bačová Kroftová. O hudební složku inscenace se pak postarala skupina DVA.

„Již několik let ve mě zrála myšlenka a touha pokusit se inscenovat v Draku autorské nonvrebální představení. To byl důvod, proč jsem ke spolupráci přizvala herečku a tanečnici Divadla Drak Jazminu Piktorovou spolu s výtvarnici, sochařkou a scénografkou Janou Bačovou Kroftovou. Neméně důležitou součástí inscenace je hudební složka, kterou přímo pro tento projekt vytvořila kapela DVA,“ řekla umělecká ředitelka Divadla Drak Dominika Špalková.

Příběh o tanci a pohybu oživuje výtvarnou akcí sochařka, výtvarnice a scénografka Jana Bačová Kroftová. Pro inscenaci vymyslela výtvarný koncept, který sama aktivně oživuje přímo na scéně. Tím působí na herečku, kterou jednotlivými akcemi vede ke vzájemné interakci s prostředím. Ta je tak nucena přímo reagovat na danou situaci v daném místě a čase.

Výtvarná složka se tak přímým působením výtvarnice stává aktivním hybatelem děje a vede malou Jame příběhem Podle slov Jany Bačové Kroftové: „Každá repríza představení pak bude svébytným a neopakovatelným zážitkem, který může vnímat divák právě teď v tomto čase a místě. Je to cesta jak za použití divadelních prostředků naladit diváka k uvolněnému a kreativnímu pocitu z dětské hry.”

Malí předškoláci se prostřednictvím nové inscenace Divadla Drak seznámí nejen se základními prvky tance a rytmu, ale i s radostí z pohybu. „Dospělým divákům pak představení možná připomene příběhy z dětství, na které pod nánosem všedních starostí pozapomněli,” uvedla ředitelka Divadla Drak Eliška Finková.

Autoři | Foto Lukáš Hlaváček – Vlastní dílo, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2014831

Štítky divadlo, Drak, premiéra, Divadlo Drak, představení, herec, tanečník

Divadlo Drak čeká první letošní premiéra. Autorská inscenace Dominiky Špalkové „A na noze pevnina“  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.