Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Volné kulturní středy jedou v Královéhradeckém kraji dál, vstupné do galerií i muzeí je gratis

Vždy první středa v měsíci znamenala v minulém roce to, že se mohli zájemci dostat do vybraných galerií a muzeí v Královéhradeckém kraji zdarma. O vstupné grátis byl velký zájem, a proto se můžou všichni na volné středy těšit i v tomto roce.

„Volné vstupy jsme zvolili pro lepší zapamatovatelnost na dny, kdy je připomínají všem známé polední zkoušky sirén. Naším cílem, který se nám loni povedl, je opakovaně přilákat co nejvíce lidí do krajských galerií, hvězdáren a také různých typů muzeí a památníků. Zprostředkováváme tak umělecké zážitky, poutavou formu vzděláváme a celkově nabízíme smysluplné trávení volného času lidem všech generací. Na aktuální rok tyto instituce připravily také řadu nových programů, abychom udržovali, a navíc dále rozšiřovali skupiny návštěvníků, které jejich nabídka zaujala,“ vysvětlila náměstkyně pro oblast sociálních věcí, kultury a cestovního ruchu Martina Berdychová.

Vstupy zdarma poskytují více než dvě desítky regionálních kulturních a vzdělávacích institucí svým návštěvníkům již od prosince 2022 v rámci krajské kampaně „Je normální si pomáhat“, která reagovala na ztížené ekonomické podmínky řady domácností v důsledku covidu, vysokých cen energií či inflace. Kraj umožňuje volné vstupy nejen každou první středu v měsíci pro všechny, ale také dětem do 10 let a seniorům od 65 let i ve všech ostatních dnech.

Krajští radní navíc pro letošek schválili metodiku, která upřesňuje, za jakých podmínek se na návštěvníky vstupy zdarma vztahují, a stanovuje, jak bude probíhat jejich evidence. Díky jednotnému způsobu jejich počítání bude následně možné provádět přesné vyhodnocování kampaně z hlediska jejího vlivu na návštěvnost. Metodiku zpracoval krajský odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu.

Do projektu je zapojená například Galerie moderního umění Hradec Králové, Galerie výtvarného umění v Náchodě, Hvězdárna v Úpici, Hvězdárna a planetárium v Hradci Králové, Muzeum východních Čech v Hradci Králové a další desítky kulturních cílů.

Ohodnoť článek

Foto Hanka Poskočilová

Štítky galerie, Pardubic, kraj, město, středa, kultura

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Volné kulturní středy jedou v Královéhradeckém kraji dál, vstupné do galerií i muzeí je gratis  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.