Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Trutnovské UFFO nabídne večer disco operu Pudl a pudr

Trutnovské UFFO láká na netradiční počin. Diváci dneska uvidí operní disco muzikál Pudl a pudr v podání divadelního souboru Geisslers Hofcomoedianten. Činohra, zpěv, nevšední kulisy, to vše bude dneska v Trutnově.

Počátky barokního divadla v Čechách před více než 400 lety přirovnali autoři hry k příchodu popu. V obou případech totiž novinky doslova rozzářily místní šeď a nudu. „Když k nám poprvé přijeli Italové s nablýskanou operou, bylo to v době temna. Dokážete si asi představit, co to tehdy s místními lidmi udělalo. Podobné to bylo, když se tady prvně objevilo disco. Najednou vše začalo být barevné, roztancované, plné třpytek,“ popisuje režisér Petr Hašek.

Na turbulentním příběhu dvou bratrů s divadelním talentem „Geissleři“ ukazují, co se mohlo v letech 1617 a 1627 odehrávat v Praze. V Itálii totiž zažili Karel a František okázalé karnevaly, viděli slavné komedie a poznali lesk tamní opery. Dokážou ale něco takového přenést k nám? Právě o tom Pudl a pudr vypráví. Zábavně a bláznivě. „Je to fantaskní příběh, ale založený na historických reáliích. Jsou v něm zazipované celé dějiny divadla,“ upozorňuje Hašek.

Žánrově se jedná o pestrobarevný mix. Činohru, tanec a zpěv, doplňují nevšední kulisy, barevné nasvícení a nápadité kostýmy. Vše doplňuje skvělá hudba a energické herecké výkony. „Diváci uvidí, jak hodně blízko k nám může mít zdánlivě hodně vzdálené baroko,“ naznačuje režisér divadla, jehož začátky jsou spojené s nedalekým barokním areálem Kuks.

Právě na proslulém zámku divadelní soubor v roce 2002 vznikl. Původně jako amatérský, dnes už je plně profesionální. Od počátku propojuje moderní umění se starým. Nebojí se přitom slučovat tragické věci s komickými, nebo vznešené s přízemními. Stejně jako v operním disco muzikálu. „Je to velmi hravá inscenace plná kontrastů, která zvedne ze židle každého diváka,“ dodává Petr Hašek.

Pudl a pudr je na programu trutnovského Uffa ve středu 31. ledna od 19:00 hodin. Vstupenky je stále možné zakoupit v Inforecepci UFFO anebo na webu www.uffo.cz.
 

Ohodnoť článek

Foto Společenské centrum UFFO

Štítky UFFO, disco, opera, pudr, pudl, kultura, ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Trutnovské UFFO nabídne večer disco operu Pudl a pudr  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.