Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Kraj pošle na jazzové, cirkusové i divadelní akce miliony

Královéhradecký kraj letos podpoří kulturní akce, nad kterými převzali záštitu krajští radní, částkou 6,37 milionu korun. Je to o půl milionu více než v roce 2023. Kraj podpoří 21 akcí s trvalou záštitou rady kraje na období 2022 až 2025.

"Trvalé záštity udělujeme proto, aby pořadatelé kulturních akcí, které mají mezi veřejností vysoké renomé, mohli lépe dlouhodobě plánovat a tím zkvalitňovat a zpestřovat jejich program," uvedla náměstkyně hejtmana pro kulturu Martina Berdychová.

Podpořené akce zahrnují různé oblasti společenského života i druhy umění včetně řady hudebních stylů. Nejvyšší příspěvek, 1,1 milionu korun, letos obdrží Mezinárodní divadelní festival Regiony v Hradci Králové, který je organizačně rozdělený na dvě části. Jednak na samotnou týdenní divadelní přehlídku, na niž z této částky půjde 650.000 korun, a na souběžný doprovodný venkovní program, tzv. open air program, ten kraj podpoří částkou 450.000 korun.

Dalšími podpořenými událostmi jsou mezinárodní festival amatérského divadla Jiráskův Hronov, festival komorní hudby Za poklady Broumovska, mezinárodní festival Rock for People, Mezinárodní folklórní festival Červený Kostelec, trutnovský festival žánru nového cirkusu Cirk-UFF nebo hradecký mezinárodní jazzový festival Jazz Goes To Town. Trvalou záštitu rady kraje má také benefiční akce Open?Air Police Symphony Orchestra, která zažádá o krajskou finanční pomoc v příštím roce, kdy se akce koná.

Podle hejtmanství jde o takzvanou neinvestiční podporu, která pokrývá část nákladů, například na honoráře, propagaci, technický servis, ubytování, dopravu či pronájmy.

Akce, které žádají o podporu, musejí splňovat určitá kritéria, například musí fungovat minimálně pět let a být dlouholetou součástí kultury kraje.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto www.festivalregiony.cz

Štítky ČR, správa, kultura, Královéhradecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj pošle na jazzové, cirkusové i divadelní akce miliony  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.