Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Muzeum války 1866 u Hradce je ode dneška na tři roky zavřené

Muzeum války 1866 na Chlumu u Hradce Králové mělo včera pro návštěvníky před chystanou přestavbou expozice otevřeno naposledy. Návštěvníky by opět mělo přivítat v červenci roku 2026.

Několik let připravovaná expozice by měla přijít asi na 20 milionů korun, uvedlo krajské Muzeum východních Čech, pod které muzeum na Chlumu patří. Nová expozice by měla návštěvníkovi poskytnout formou příběhů ucelený pohled na tehdejší konflikt, a to za využití moderních muzejních technologií. Ročně muzeum a přilehlou rozhlednou navštíví kolem 12.000 lidí,

Střet na vyvýšenině Chlum na začátku července 1866 byl jednou z největších bitev 19. století v Evropě. Boje vyvrcholily 3. července 1866, kdy se v jediném dni střetlo 436.000 vojáků a po krvavém boji zůstalo na 16.000 mrtvých a pohřešovaných. Rakouské jednotky bitvu prohrály a habsburský trůn nakonec musel přijmout pruské podmínky příměří.

Po uzavření muzea pro návštěvníky začne vystěhování sbírkových předmětů, exponátů i mobiliáře. Práce na nové expozici by měly začít na začátku roku 2024. Opět by muzeum mělo otevřít u příležitosti 160. výročí bitvy u Hradce Králové.

Nové pojetí expozice se bude více než dřív věnovat nejen klíčové bitvě, ale celé prusko-rakouské válce. Tvůrci konceptu k tomu sbírali řadu let inspiraci v obdobných muzeích v Evropě. Expozice zachytí i život civilistů nebo každodenní život vojáků během konfliktu. Měla by být také těsněji propojena s okolním pietním územím, na kterém se nachází kolem 500 památníků. Investorem expozice bude Královéhradecký kraj, který by chtěl zhruba čtyři pětiny nákladů zaplatit z evropské dotace z programu IROP.

Muzeum v Chlumu vzniklo v roce 1936. Od roku 1993 je součástí Muzea východních Čech v Hradci Králové jako jeho pobočka. V roce 2010 muzeum prošlo rekonstrukcí a rozšířením, když u něj vznikla přístavba s hlavním výstavním sálem. Vše stálo asi 40 milionů korun.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Krajský úřad Královéhradeckého kraje

Štítky ČR, muzea, stavby, 1866, Chlum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muzeum války 1866 u Hradce je ode dneška na tři roky zavřené  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.