Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Hradecký kraj vypíše soutěž na přestavbu části prostor hradecké galerie

Rada Královéhradeckého kraje schválila vypsání soutěže na stavební firmu, která v části secesní budovy Galerie moderního umění v Hradci Králové vybuduje nové depozitáře, technické místnosti či vzdělávací centrum.

Soutěž kraj vypíše ještě v září. Předpokládané náklady na přestavbu dosud nevyužívaných prostor budovy jsou 39 milionů korun bez DPH, z toho většinu by měla pokrýt evropská dotace z IROP.

"Stavební práce by měly začít ještě letos. Hlavní těžiště oprav se ale plánují až na příští rok a na rok 2025. Hotovo by mělo být v roce 2026," řekl mluvčí kraje Dan Lechmann. Hradecká galerie e příspěvkovou organizací Královéhradeckého kraje. Stavební úpravy se budou týkat především dvou podzemních podlaží budovy, kterým se jakékoli opravy dosud vyhýbaly.

Galerie působí v prostředí ceněné secesní budovy, která původně vznikla jako palác Záložního úvěrového ústavu v krajském městě. Budova GMU je v historickém centru stotisícového Hradce Králové na Velkém náměstí a vznikla podle projektu architekta Osvalda Polívky v roce 1912. Zásadní rekonstrukcí prošla budova v letech 2014 až 2016. Tato rekonstrukce, která stála více než 120 milionů korun, získala prestižní celorepublikové ocenění Stavba roku 2017.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Hanka Poskočilová

Štítky ČR, správa, stavby, galerie, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecký kraj vypíše soutěž na přestavbu části prostor hradecké galerie  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.