Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Zámek Karlova Koruna v Chlumci dneska zpřístupnil další prostory

Zámek Karlova Koruna v Chlumci nad Cidlinou na Královéhradecku o víkendu otevře dva nové návštěvnické okruhy. Umožnila to rozsáhlá rekonstrukce památkových budov v zámeckém areálu za téměř 100 milionů korun.

Stavební práce začaly na jaře 2020, kolaudace byla letos v srpnu. Opravy podle kastelána znamenaly zásadní proměnu vzhledu a fungování zámeckého areálu, jehož vlastníkem je rodina Kinský dal Borgo.

Kvůli přípravám na otevření nových prostor je zámek ode dneška do pátku zavřený. "Připravujeme pro návštěvníky novou pokladnu s prodejem suvenýrů, jejíž součástí bude i expozice historie rodiny Kinských v období 20. století. Otevření nových prohlídkových okruhů bude v sobotu 16. září spojené s oslavami 300. let výročí zámku a s italským foodfestivalem," řekl kastelán Lukáš Klečal.

Do nových prostor a na festival jídla bude v sobotu jednotné vstupné 50 korun. Prohlídky samotného zámku, kterého se nynější rekonstrukce netýkala, budou podle platného ceníku. V letošní návštěvnické sezoně, která začala 1. dubna, zůstalo vstupné na zámek na 150 korunách pro dospělého, 80 korunách pro děti od šesti do 15 let a 100 korunách pro studenty a seniory.

První nový okruh, nazvaný Kopytem sem, kopytem tam, povede opravenou budovou jízdárny, konírny a kočárovny. V multimediálním zpracování ukáže historii koní spojenou s rodinou Kinských. Druhý okruh pojmenovaný Choďte si Korunou je venkovní, návštěvníky s pomocí audioprůvodce provede zámeckým parkem. Mezi nahrávkami zazní také vyprávění hraběte Kinského. Na náklady na rekonstrukce budov 98,2 milionu korun bez daně z přidané hodnoty šlo 83,5 milionu z evropských dotací.

Zámek si letos připomíná třistaleté výročí vzniku a svého slavného architekta Jana Blažeje Santiniho-Aichela. Výstava o jeho životě a díle je v nových prostorách jízdárny. Součástí výstavy je model zámku Karlova Koruna v měřítku 1:35 vyhotovený pomocí 3D tiskárny.

Zámek Karlova Koruna od architekta Santiniho a Františka Maxmiliána Kaňky je v západní části města a patří mezi nejvýznamnější barokní stavby v Česku. Do majetku Kinských se dostal na počátku 17. století. V roce 1943 ho poničil požár, o pět let později ho stát znárodnil a v roce 1969 po rekonstrukci zpřístupnil veřejnosti. Rodina Kinských zámek získala zpět v roce 1992.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, památky, stavby, Karlova Koruna, Královéhradecko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zámek Karlova Koruna v Chlumci dneska zpřístupnil další prostory  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.