Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Tisíce divadelních fanoušků se valí na Náchodsko, začíná Jiráskův Hronov

Do Hronova se sjíždějí desítky divadelních souborů, hudebníků a tisíce divadelních fanoušků. Právě dneska začíná další ročník mezinárodního divadelního festivalu Jiráskův Hronov. Jedná se už o 93. ročník.

Během následujícího týdne nebudou kromě divadla chybět výstavy, koncerty či diskuse. Jakmile se dnes vztyčí ve večerních hodinách festivalová vlajka a místní Divadelní soubor Jiráskova divadla zahraje Jiráskovu Lucernu, znamená to, že v šestitisícovém městečku začíná 93. ročník divadelního festivalu Jiráskův Hronov, který je nejstarší divadelní přehlídkou v Evropě a pravděpodobně i na světě. Nepřerušila jej 2. světová válka, komunisté ani celosvětová pandemie Covidu. Slavnostní zahájení proběhne v zítra odpoledne na náměstí Čs. armády v Hronově.

„Na prvním ročníku Jiráskova Hronova v roce 1931 se uváděly pouze divadelní hry Aloise Jiráska, který se v Hronově narodil a vyrůstal. Poté až do roku 1951 se vždy uváděla alespoň jedna jeho hra. Od toho roku to není pravidlem, ale občas se i v dnešní době Jiráskův text na jevišti objeví a dostane se až na festival,“ říká ředitelka festivalu Šárka Čmelíková.

Během festivalu proběhne od 29.7. do 5.8. patnáct seminářů, do kterých se přihlásilo více než 250 seminaristů. Tyto odborné semináře budou ukončeny tzv. předváděčkami, a tak některé semináře předvedou výsledek své týdenní práce veřejnosti.

„V hlavním programu jsou zastoupeny neprofesionální soubory, které prošly tzv. sítem přehlídek. Každý soubor, který chce hrát v hlavním programu Jiráskova Hronova musí projít oblastními a krajskými přehlídkami, odkud mohou být odbornými porotami vyslány na celostátní přehlídky. Soubory, které zaujmou na celostátních přehlídkách následně dostanou možnost účastnit se Jiráskova Hronova,“ vysvětluje programový ředitel festivalu Jan Julínek.

V hlavním programu festivalu se během celého festivalového týdne letos představí 39 souborů, které odehrají 89 představení. Představí se také tři profesionální inspirativní představení a dvě zahraniční, v letošním roce na Jiráskův Hronov přijedou ze Slovenska a z USA. V rámci doprovodného programu pak vystoupí 40 divadelních souborů, uskuteční se 30 koncertů, 4 výstavy a dalších 20 doprovodných akcí,“ láká návštěvníky Julínek.

Návštěvníci se mohou těšit například na inspirativní profesionální koprodukční představení Divadla DRAK z Hradce Králové a Bratislavského bábkového divadla, Divadla Masopust z Prahy, či DISKU – divadelního studia DAMU. V rámci doprovodného programu se představí například Anatol Svahilec se slam poetry, Létající rabín, Lucie Dobrovodská, Novoměstská filharmonie a desítky dalších. Kompletní program je k nalezení na webových stránkách festivalu.

Ohodnoť článek

Foto Ivo Mičkal

Štítky divadelní festival, Hronov, Jiráskův Hronov, divadelní soubor, festival, divadlo, představení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tisíce divadelních fanoušků se valí na Náchodsko, začíná Jiráskův Hronov  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.