Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Dokonalý svět Instagramu a hledání sebe sama, téma pro další premiéru Klicperova divadla

Klicperovo divadlo v Hradci Králové uvede dnes večer poslední premiéru této sezóny. Ve Studiu Beseda odehrají herci Podobu věci, kterou umělecký šéf Pavel Khek nazkoušel se čtyřmi služebně nejmladšími členy souboru.

Tématem hry amerického dramatika Neila LaButa je hledání vlastní identity v dnešním instagramovém světě. Americký dramatik, scénárista, filmový režisér a herec Neil LaBute se narodil v roce 1963 v Detroitu. Studoval na Brigham Young University, jeho první hrou bylo Ve společnosti mužů z roku 1993. Už v této hře nastoluje své oblíbené téma, s krutostí nazírané lidské vztahy. Hra mu přinesla popularitu a scénář později adaptoval v roce 1997 pro film. Dalším tématem v jeho díle je posedlost lidským tělem a novodobý kult krásy. 

„Chuť dělat Podobu věcí jsem měl již před asi třinácti lety, ale text nebyl pro uvedení v ČR dostupný. Když jsme se dozvěděli, že se situace změnila, rozhodli jsme se ho nasadit. Zvažoval jsem, zda téma hry (pojednávající o tom, jakou image ve světě máme) nezestárlo. Ale zjistili jsme, že naopak, že díky sociálním sítím se ještě prohloubilo a aktualizovalo. Přijde nám dobré hru nasadit a cílit tak na mladého diváka. Velmi dobře totiž reflektuje, jak příliš lpíme na podobě věcí, nikoliv na nějakém vnitřním obsahu," uvdl v tiskové zprávě umělecký šéf Klicperova divadla Pavel Khek.

Divadelní hra Podoba věcí (The Shape of Things) z roku 2001 patří k nejčastěji uváděným současným americkým divadelním textům. Neil LaBute převedl text i na filmové plátno. Snímek měl premiéru v lednu 2003 na filmovém festivalu v Sundance. V češtině se uvádí pod názvem Sexuální rekonstrukce a v hlavních rolí se představili Rachel Weisz a Paul Rudd (stejní herci mu hráli v premiérovém uvedení v roce 2001 na divadle). 

"Je to velmi dobře napsaná komedie pro čtyři mladé postavy. Jsou to vysokoškoláci, a to souvisí i s naším záměrem do Studiu Beseda přivést mladého diváka.“ „Současnou dobu velmi silně ovlivňují sociální sítě, a to, jak se tam lidé prezentují. Dokonalé fotky a počet „liků“ jsou pro veliké množství lidí něco, co určuje jejich hodnotu. Záleží jim na tom, abych jejich mediální obraz byl dokonalý, protože věří, že potom budou v životě šťastnější. Baví mě, že LaButova hra nám hází na tuto problematiku originální perspektivu," dodala dramaturgyně Lenka Smrčková.

Kromě premiéry se v letošní sezóně inscenace odehraje ještě dvakrát, a to v rámci letního open-air hraní v klášterních zahradách v Broumově ve dnech 5. a 6. 7. 2023, vždy od 20:30 hodin. 

Ohodnoť článek

Foto Hanka Poskočilová

Štítky premiéra, Klicperovo divadlo, Instagram, herec, Pavel Khek, Hradec Králové, Podoba věci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dokonalý svět Instagramu a hledání sebe sama, téma pro další premiéru Klicperova divadla  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.