Počasí dnes23 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Legendární Trutnoff oznámil další lákadla letošního ročníku

Legendární festival, který se letos po sedmi letech vrací z moravského exilu do domovského Trutnova a uskuteční se v tradičním termínu od 17. do 20. 8., oznamuje další kapely.

„V prvních májových dnech vybubnováváme, že vedle již ohlášených Therapy?, legendy reggae Andrew Toshe nebo etno tanečních Asian Dub Foundation na naše Pow-wow přijedou industriální experimentátoři Laibach a přiletí i punkfolkoví The Rumjacks z Austrálie. Oznamujeme i další tuzemské kapely,“ uvádějí organizátoři této nejstarší nejen hudební přehlídky svého druhu u nás.

Na festivalu, který je znám svou specifickou atmosférou a neotřelým programem s širokým žánrovým rozpětím, se představí šedesát skupin. Pestrobarevný program ozdobí řada největších legend české populární i undergroundové scény, ale i mladých alternativních objevů a zástupců dalších hudebních proudů. Hudební přehlídka se uskuteční na trutnovském Bojišti, kterému festival před lety vdechnul atmosféru a probudil jeho genia loci.Laibach přijedou s kompletní vizuální show.

Syrový industrial s experimentálními prvky a uměleckou pódiovou show, to jsou Laibach. Jedna z nejprovokativnějších, inovativních a podivných kapel rockové historie - i to k trutnovskému festivalu patří. Již v osmdesátých letech jako jedna z prvních skupin umělecky poukazovala na symboly totalitních režimů a související okolnosti. „Dnes, poté, co Rusko napadlo svobodný a samostatný stát, potažmo i celý demokratický svět, opět bohužel aktuální témata,“ říká Martin Geronimo Věchet, zakladatel festivalu jehož první ročníky rozháněla komunistická Státní bezpečnost. I Laibach byli několik let po svém vzniku v tehdejší socialistické Jugoslávii zcela zakázáni.

Laibach není politickou skupinou, pokud jde o politický aktivismus. Nepodporuje žádnou politickou stranu ani myšlenku. Jde o umělecký projekt, absolutně nestranný,“ uvádí skupina k podsouvané údajné propagaci totalitarismu.

Mezi dalšími tuzemskými kapelami, které TrutnOFF oznamuje, jsou například Luboš Pospíšil a 5P, folkpunkový písničkář Záviš, alternativní Kolektivní Halucinace, punkoví !V.V.Ú., legendární písničkář Jaroslav Hutka, nestoři undergroundové a pubové scény Garage s božským Tony Ducháčkem či mladá kapela na pomezí stoner rocku a blues The Atavists. Již dříve organizátoři oznámili například Monkey Business, punkovou legendu Visací zámek, barda bluegrassu Roberta Křesťana s Druhou Trávou, polsko-slezskou harmonikářku Beatu Bocek, Michala Prokopa & Framus Five, Švihadlo, punkové SPS, drsné noise-rockové Děti deště nebo dívčí kapelu Zuby Nehty.  Další zahraniční i tuzemské kapely klepou na dveře.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Facebook Trutnoff

Štítky festival, hudební skupina, Asian Dub Foundation, Austrálie, Trutnov, Státní bezpečnost, Rusko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Legendární Trutnoff oznámil další lákadla letošního ročníku  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.