Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Houslový virtuos Pavel Šporcl startuje podzimní turné Pocta mistrům II, věnované Janu Kubelíkovi

PR článek

Spojuje je mnohé: Ohromný talent jako dárek od Pána Boha, pracovitost a odpovědnost, preciznost v přípravě, osobní charisma a uhrančivost na pódiu. Smysl pro legraci a schopnost zaujmout. Radost je poslouchat a radost je vidět. Dvě zářivé hvězdy české houslové školy, které dělí století: Superstar začátku dvacátého století Jan Evangelista Kubelík (1880-1940) a nejznámější virtuos současnosti, celoživotní popularizátor houslí všech barev a dobré vážné hudby zvlášť – Pavel Šporcl (49).

Českobudějovický rodák na začátku září pokřtil zbrusu nové album Pocta Janu Kubelíkovi, na němž přednesl světovou premiéru Kubelíkova houslového Koncertu č. 1 C dur. Vyšlo u renomované německé firmy Hänssler Classic. U ní vydal Pavel Šporcl i své předposlední album Paganiniana, za něž byl nominován na prestižní cenu International Classical Music Awards. Druhou polovinu nového alba představuje Šporclova sugestivní interpretace mnohem známějšího Koncertu pro housle a orchestr e-moll Felixe Mendelssohna-Bartholdyho. Tato zdánlivě nesourodá kombinace dvou hudebních géniů má ale hlubokou logiku. Protože právě Mendelssohnovým koncertem exceloval mladičký Jan Kubelík roku 1900 v pražském Rudolfinu, poté ve Windsoru před britskou královnou Viktorií a stal se celebritou světového formátu, na kterou v San Francisku přišlo neuvěřitelných sto tisíc lidí!

A tento fyzicky nesmírně náročný dvojkoncert v podání Pavla Šporcla uslyší i posluchači turné po dvanácti českých a moravských městech Pocta mistrům II, které startuje právě nyní.

„Beru toto turné jako splněný sen a projev upřímné úcty k Janu Kubelíkovi. Byl nejlepším a nejúspěšnějším českým houslistou, jehož slávu už asi nikdo nepřekoná. Málokdo ví, že byl také velikým vlastencem a člověkem s úžasným smyslem pro humor. Měl svého indického sluhu, bydlel na zámcích a v době své největší slávy byl nesmírně bohatý, což mu ale např. dovolilo pomáhat České filharmonii, když byla v nouzi. Uměl také výborně pracovat s PR. Přitom tvrdě dřel na houslích mnoho hodin denně, v mládí prý běžně míval od cvičení zkrvavené prsty. Byl synem zahradníka, přitom už ve dvanácti ho přijali na Pražskou konzervatoř a ve dvaceti hrál před královnou Viktorií anebo papežem. Je mi ctí, že jsem mohl ve světové premiéře nastudovat jeho houslový Koncert C dur a přidat Mendelssonův Koncert e-moll, který Kubelíka katapultoval mezi největší houslisty všech dob, a vypravit se s nimi mezi naše publikum,“ představuje Jana Kubelíka a své turné virtuos Pavel Šporcl.

Ten na turné Pocta mistrům II navštíví od poloviny září do poloviny listopadu tucet českých a moravských měst. Bude ho doprovázet vynikající Severočeská filharmonie Teplice pod taktovkou skvělého mladého dirigenta Jiřího Rožně. V Ostravě před svým publikem doprovodí Pavla Šporcla domácí Janáčkova filharmonie Ostrava a v Olomouci Moravská filharmonie Olomouc s dirigentem Roberto Forés Vesesem.  V listopadu Pavel Šporcl své turné Pocta mistrům II uzavře dvěma speciálními koncerty ve Smetanově síni Obecního domu v Praze s umělci, s nimiž album natáčel: se Symfonickým orchestrem hl. m. Prahy FOK a dirigentem Tomášem Braunerem.

PROGRAM TURNÉ PAVLA ŠPORCLA POCTA MISTRŮM II

  • 19. 9.                    Pardubice, Východočeské divadlo
  • 20. 9.                    České Budějovice, DK Metropol, Divadelní sál
  • 21. 9.                    Jihlava, DKO, Divadelní sál
  • 23. 9.                    Ostrava, DK AKORD, Velký kongresový sál
  • 6. 10.                    Šternberk, KD Šternberk, Velký sál
  • 7. 10.                    Uherské Hradiště, Klub kultury Uherské Hradiště
  • 9. 10.                    Karlovy Vary, Grandhotel Ambassador Národní dům
  • 10. 10.                  Litoměřice, Městské kulturní zařízení Litoměřice, Velký sál
  • 12. 10.                  Brno, SONO Centrum
  • 14. 10.                  Jablonec nad Nisou, Městské divadlo Jablonec nad Nisou
  • 23. 10.                  Plzeň, Měšťanská beseda, Velký sál
  • 9. 11.                    Praha, Obecní dům, Smetanova síň
  • 10. 11.                  Praha, Obecní dům, Smetanova síň

Všechny koncerty začínají v 19.00 hodin

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Pavel Šporcl, podzimní, turné, pocta, Jan Kubelík, housle, virtuóz, koncert, Praha, klasická hudba, Ostrava, Obecní dům, Jiří Rožeň, Olomouc, Litoměřice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Houslový virtuos Pavel Šporcl startuje podzimní turné Pocta mistrům II, věnované Janu Kubelíkovi  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.