Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Kristýna z Hradce skládá vlastní hudbu a vede pěvecký univerzitní sbor v Anglii

Kristýně Gilarové je teprve dvaadvacet let a už komponuje vlastní hudbu. První píseň napsala ve svých čtrnácti. Hraje na tři hudební nástroje, vytváří aranže pro orchestr, v anglickém Chichesteru vede pěvecký univerzitní sbor a vystupuje jako sólistka, která zpívá a doprovází na kytaru nebo na piano. Nyní se chystá na studium filmových melodií. Redakce Hradecké Drbny ji proto zařadila mezi (ne)obyčejné.

Hudba bavila Kristýnu už jako malou holku. Chodila se učit hrát na piano k soukromému učiteli. „Moc mě tehdy nebavilo hrát podle not a neřešila jsem ani teorii, a tak jsem hrála spíš podle akordů a můj učitel mě v tom podporoval,“ popisuje Kristýna Gilarová začátky své hudební dráhy.

Mimořádně talentovaná dívka se dostala na Základní uměleckou školu Střezina v Hradci Králové na doporučení soukromého učitele, který věřil, že ji výuka na ZUŠ může posunout. Na školu se dostala až na druhém stupni.

Odmalička se učila hrát na piano aniž by k tomu potřebovala noty. Dnes skládá vlastní hudbu.

„Přechod na ZUŠ pro mě znamenal obrovský skok dopředu. Otevřely se mi dveře do úplně nových dimenzí. Dostala jsem se do big bandu, kromě hraní na klavír jsem se učila zpívat, psát vlastní písničky, pracovat na muzikálech a dalších projektech,“ doplňuje.

Svoje první písně začala psát už ve čtrnácti letech. K některým písním se po letech vrací, přepracovává je nebo je rozepisuje pro celý orchestr. Inspirací našla v italském pianistovi a skladateli Ludovicu Einaudim. Hudební vzory má i v populárních zpěvácích, jakými jsou Robbie Williams, Christina Aguilera nebo Michael Jackson.

Dostala se do programu pro nadané děti

Kromě hry na piano, ovládá Kristýna také hru na kytaru a bicí. Díky jejímu zájmu o komponování skladeb se spolu se svojí učitelkou zpěvu Ladou Holaňovou dostala do ročního stipendijního programu MenArt pro nadané děti. Čerpala ze zkušeností české skladatelky a držitelky několika cen Anděl Beaty Hlavenkové. „Věnovali jsme se především procesu tvorby skladeb, Beata nám vysvětlovala, jak můžeme rozvést svůj základní motiv, a ukázala různé směry, kterým se naše skladba může ubírat,“ vysvětluje Kristýna.

Po ukončení střední školy se chtěla Kristýna věnovat naplno studiu hudby. V České republice ale nemohla najít školu, která by jí vyhovovala. „Nechtěla jsem jít na konzervatoř, když už jsem za sebou jednu střední školu měla. Zároveň jsem se bála, že bych se na JAMU kvůli obrovské konkurenci nedostala. Často se tam hlásí lidé, kteří hudbu studují už od malička. Mě to klasické hudební vzdělání vlastně chybělo, musela bych se hodně doučit,“ doplňuje Kristýna.

Když se konal veletrh vysokých škol, zaujala ji nabídka zahraničních univerzit. Vybrala si zde University of Chichester. Jako hlavní obor si zvolila zpěv. V letošním roce dokončila bakalářské studium a připravuje se na magisterské. Kristýna má spousty dalších hudebních plánů. Ráda by nahrála a vydala album s kapelou, uskutečnila koncertní turné a jejím snem je složit hudbu pro film nebo muzikál. 

Ohodnoť článek

Foto archiv Kristýny Gilarové

Štítky Kristýna Gilarová, zpěv, nástroje, hudba, Hradec Králové ZUŠ Střezina, neobyčejní, nadání, klavír, Hradec Králové, Anglie, studium, Chichester, Drbna.cz, Michael Jackson, Základní umělecká škola Střezina, Christina Aguilera

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kristýna z Hradce skládá vlastní hudbu a vede pěvecký univerzitní sbor v Anglii  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.