Počasí dnes10 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Žena jako prodejné zboží. Klicperovo divadlo nově nastudovalo drama Maryša

V Klicperově divadle mohou diváci nově sledovat nastudování klasické hry Maryša bratrů Aloise a Viléma Mrštíků. Inscenace se do Hradce Králové vrátila po 20 letech. Dramatu se po Janu Grossmanovi a Vladimíru Morávkovi chopil Michal Hába.

„Maryša je o rigidním systému, který drtí lidskost. Pod vesnickou selankou se skrývá svět, ve kterém tržní princip pronikl daleko za hranice trhu. Maryša je obchodována, Maryša je prodávána. Žena jako komodita," uvedl režisér. Ten byl podle svých slov fascinován moderností formy. Hra je krátká, úsporná, úderná, česká "coolnes".

Maryša je dcera bohatého sedláka, která prožívá své první lásky a ráda vnímá svět z koňského hřbetu. Tuto idylu utnou její rodiče, kteří jí donutí vzít si staršího muže s nevalnou pověstí. Maryša se brání, ale "Vávra má mlén", a to je argument, na který jsou Maryšina slova krátká. Nezbude jí nakonec nic jiného, než se podvolit, ale bude to mít tragické následky pro všechny zúčastněné.

Titulní postavu Maryši ztvárnila v Klicperově divadle Anna Peřinová, jejího otce, bohatého sedláka Lízala, Filip Richtermoc. Role mlynáře Vávry se zhostil Jan Vápeník a Francka, milého Maryši hraje William Valerián. Zora Valchařová Poulová se ujala úlohy Lízalky, Maryšiny matky, ale zároveň se divákům představila i jako Horačka, maminka Francka. Také Michala Gatialová vystupuje ve více rolích, jako Strouhalka, Hospodská a děvečka Rozára.

Dramatická divadelní hra Maryša měla premiéru v Národním divadle v Praze v roce 1894. V Klicperově divadle představuje třetí premiéru letošní sezony, předtím již uvedlo komedii Ženitba Nikolaje Vasiljeviče Gogola a hru Prolomit vlny podle filmu dánského režiséra Larse von Triera.

Ohodnoť článek

Štítky divadlo, premiéra, Hradec Králové, Klicperovo divadlo, Maryša, drama, Vilém Mrštík, Vladimír Morávek, Jan Grossman, Nikolaj Vasiljevič Gogol, Lars von Trier, Filip Richtermoc, Národní divadlo v Praze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žena jako prodejné zboží. Klicperovo divadlo nově nastudovalo drama Maryša  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.