Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Trutnov má nové dopravní hřiště. Využít ho může i veřejnost

V Trutnově dopravní hřiště chybělo. Studenti, kteří se potřebovali zdokonalit v silničním provozu museli dojíždět do nedalekého Dvora Králové nad Labem. Otevřeno bude od pondělí do neděle. Využít ho bude moct i veřejnost.

„Dlouho jsme zvažovali, jaká plocha v Trutnově by byla ideální, abychom tam mohli dopravní hřiště celoročně a nejlépe denně provozovat. A naopak Středisko volného času hledalo hlavní využití asfaltové plochy v areálu Na Nivách. Tudíž řešení se samo nabízelo a je ideální pro obě strany,“ říká Ivan Adamec (ODS), starosta města Trutnova. 

Stavba nového dopravního hřiště stála 360 tisíc korun a trvala čtyři měsíce. Na samotné realizaci spolupracovala radnice s Městskou policí Trutnov, BESIPEM a Milanem Vaníčkem, který navrhl několik podobných dopravních hřišť po celé České republice.

„Hřiště splňuje parametry pro dopravní výchovu a kapacitně by mělo obsloužit poptávku minimálně místních základních škol. V jednu chvíli se může výuky účastnit až 15 osob. Na ploše o rozměrech zhruba 50 x 20 metrů může být rozmístěno až 50 dopravních značek,“ řekl ředitel Střediska volného času Josef Khol. Dopravní hřiště jde do jisté míry upravovat podle potřeby výuky. Zhruba polovinu značek mohou lektoři rozmístit dle vlastního uvážení a připravit tak dětem simulované situace, na které mohou narazit v ostrém provozu.

Dopravní hřiště bude sloužit i veřejnosti

V hlavní sezóně bude dopravní hřiště v areálu Střediska volného času fungovat od pondělí do neděle. „Aby hřiště sloužilo co nejvíce lidem a zároveň se zde mohla uskutečnit dopravní výchova, kterou mají ve školních osnovách žáci 4. tříd, navrhli jsme systém tří různých režimů,“ vysvětluje Khol.

Veřejnost zde bude moct jezdit například na kole, koloběžce, šlapadle nebo odrážedle. Každý návštěvník bude mít povinnost mít bezpečnostní helmu a zaplatit vstupné. Hřiště budou využívat i takzvané organizované skupiny. To budou zejména děti, kteří sem zavítají v rámci dopravní výchovy.

V areálu nového dopravního hřiště bude fungovat i půjčovna šlapacích motokár, těch je k dispozici rovná desítka. Ty budou zpoplatněné podle aktuálního ceníku. Půjčit si je bude možné každý všední den odpoledne a během celého víkendu.

Město plánuje půjčovnu rozšířit například i o jízdní kola. „Rád bych ovšem upozornil, že nové dopravní hřiště slouží k nácviku bezpečné jízdy a dodržování dopravních předpisů, není to skatepark,“ dodává ředitel střediska.

Ohodnoť článek

Foto město Trutnov

Štítky dopravní, hřiště, Trutnov, výchova, doprava, výuka, Středisko, volného, času, děti, studenti, veřejnost, Dvůr Králové nad Labem, ODS, Ivan Adamec, BESIP, Česko, Středisko volného času, Na Nivách

Trutnov má nové dopravní hřiště. Využít ho může i veřejnost  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.