Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Kvůli špatně zaparkovaným autům měli hasiči problém se dostat k požáru balkonu v nejvyšším patře panelového domu

Včera odpoledne vyjíždělo 6 jednotek hasičů k požáru jednoho z bytů ve třinácti patrovém paneláku v hradecké Baarově ulici. K domu ale nebylo lehké se dostat, protože na nástupní ploše parkovala auta. Jednoho člověka, který se nadýchal kouře, předali hasiči do péče záchranářů. Proč začalo hořet je předmětem šetření.

Podle člověka, který požár ohlašoval, bylo vidět z posledního patra šlehající plameny na balkoně. „Požár zahasily jednotky použitím vnitřní hydrantové sítě v domě a využily také výškovou techniku s nataženým vysokotlakem,“ řekla mluvčí hasičů Martina Götzová. Plameny byly uhašeny během několika minut.

Kouř z balkonu se ale dostal do bytu, který byl odvětrán a hasiči zkontrolovali i objekt a střechu, jestli nedošlo k nějakému poškození. Dohašovat museli prostor ve vedlejším pokoji, kde prasklo vlivem žáru okno a začaly hořet záclony.

Při požáru se v bytě nacházel jeden člověk, který ho stihl ještě před příjezdem hasičů opustit. Nadýchal se kouře a byl převezen do nemocnice. Škoda je odhadnuta na přibližně 100 tisíc korun. „Uchráněné hodnoty představují asi jeden milion korun. Příčina vzniku požáru je předmětem vyšetřování, které provádí vyšetřovatel hasičů,“ doplňuje mluvčí.

Hasiči měli problém se k domu dostat

Na místě si museli hasiči poradit s nelehkým úkolem. Na nástupní ploše před panelovým domem parkovala osobní auta, která tam nemají co dělat. Podle hasičů parkují lidé svá auta na místech, kde je to zakázáno, čím dál častěji.

„Vystavují sebe a lidi ve svém okolí nebezpečí z prodlení při zranění, ohrožení života a také vyšším ztrátám na majetku,“ říká Götzová.  Nedostatek prostoru brání bezpečnému použití výškové techniky, která je potřeba k záchraně osob z vyšších podlaží. Zásah hasičů pak trvá déle a je komplikovanější.

„Zákon o požární ochraně v § 17, oddílu (3), odstavci d) ukládá fyzickým osobám v této souvislosti, že „fyzická osoba nesmí omezit nebo znemožnit použití označených nástupních ploch pro požární techniku“. Za nedodržení těchto povinností lze uložit fyzické osobě pokutu za spáchání přestupku až do výše 25 tisíc korun,“ zmiňuje mluvčí. Hasiči spolupracují při řešení takovýchto přestupků s Policií ČR a městskou policií.

Jak správně parkovat

Parkovat bychom měli tak, aby zůstala trvale volně průjezdná šířka příjezdové cesty nejméně 3 metry k objektům, k nástupním plochám a požárním hydrantům.
 

Kde rozhodně parkovat nesmíte

  • před vstupem do objektu
  • na nástupních plochách
  • před nadzemními hydranty
  • nad podzemními hydranty

Ohodnoť článek

Foto HZS Královéhradeckého kraje

Štítky Hradec Králové, požár, nástupní plošina, hasiči, parkování, 13. patro, panelový dům, balkon, Policie České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvůli špatně zaparkovaným autům měli hasiči problém se dostat k požáru balkonu v nejvyšším patře panelového domu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.