Počasí dnes12 °C, zítra13 °C
Středa 2. října 2024  |  Svátek má Olívie / Oliver
Bez reklam

Kvůli dálnici padne ve Všestarech na Hradecku pět domů

Stavbě dálnice D35 mezi Sadovou a mimoúrovňovou křižovatkou Plotiště u Hradce Králové ustoupí pět rodinných domů v obci Všestary. Ředitelství silnic a dálnic se s jejich majiteli dohodlo na odkoupení. Vyvlastňovat se nemuselo.

Silné deště minulých týdnů harmonogram 7,5 kilometru dlouhé stavby, která začala v polovině září, nezbrzdily. Silnice má být hotová na konci roku 2026. Při dnešním oficiálním zahájení stavby to uvedli představitelé ŘSD a stavební firmy MI Roads.

"V současné době se připravuje demolice domů. Jsem rád, že s vlastníky došlo k vzájemné dohodě. Domy jsme museli vykoupit, protože průchod (dálnice) územím nebyl jinak možný," řekl generální ředitel ŘSD Radek Mátl. Plán stavby podle něj nezbrzdily ani deště a ani archeologický výzkum, který v lokalitě nyní končí.

Stavební sdružení vedené firmou MI Roads začalo skrývkami zeminy. "Přes komplikace se srážkami jsme v minulém týdnu ihned zahájili práce. Čeká nás milion kubíků (zeminy) ve výkopech a devět mostů," uvedl předseda správní rady MI Roads Zdeněk Ludvík.

U Sadové budou muset stavbaři prioritně do konce roku 2025 vybudovat 1,26 kilometru dálnice včetně mimoúrovňové křižovatky Sadová. Tato část naváže na budovaný úsek D35 mezi Hořicemi na Jičínsku a Sadovou, který má být hotový na konci roku 2025. Bez prvního úseku u Sadové by dálnice od Hořic skončila v polích. Až do Hradce Králové po zbývajících 6,3 kilometru dálnice by se řidiči měli projet na konci roku 2026.

Celý úsek Sadová - Potiště přijde podle výsledků soutěže na 1,63 miliardy korun bez DPH. To je na úrovni 67 procent ceny předpokládané před soutěží.

V trase D35 mezi Sadovou a Plotištěm archeologové objevili zřejmě nejdelší pravěkou mohylu v Evropě. Pohřební mohyla o délce kolem 190 metrů s maximální šířkou 15,1 metru z doby kultury nálevkovitých pohárů datované do čtvrtého tisíciletí před naším letopočtem byla objevena na rozhraní katastrů obcí Dlouhé Dvory a Lípa.

V současnosti se v Pardubickém, Královéhradeckém a Olomouckém kraji buduje osm úseků D35 o celkové délce 54 kilometrů. Na zahájení letos čeká ještě část z Litomyšle do Janova.

Jako poslední by se měly budovat úseky Opatovec - Staré Město a Staré Město - Mohelnice na pomezí Pardubického a Olomouckého kraje. Hotové by měly být podle současných představ v roce 2029. Úsek v Libereckém kraji, který vede přes Český ráj, nebude ŘSD stavět jako dálnici, ale jako přeložku silnice I/35. Vyhne se obcím a bude mít dva pruhy s třetím pruhem ve stoupáních.

Dálnice D35 má spojit Liberec, Hradec Králové a Olomouc. Bude severní alternativou k přetížené dálnici D1. Vláda její stavbu označuje za prioritní. "V letošním roce se D35 stane nejrozestavěnější dálnicí v České republice. Na konci roku by se mělo pracovat zároveň na 64 kilometrech," uvedl ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Po dokončení bude D35 s délkou 210 kilometrů nejdelší dálnicí v Česku. Zatím je z D35 hotových několik vzájemně nepropojených částí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com/schauhi

Štítky ČR, silnice, stavby, D35, Hradecko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvůli dálnici padne ve Všestarech na Hradecku pět domů  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.