Počasí dnes29 °C, zítra27 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Ke sdíleným klasickým kolům se v Hradci Králové přidají také elektrokola

Oblíbená sdílená kola budou jezdit po Hradci Králové i v dalších letech a k nim se přidají nově také elektrokola. Město zatím podporuje provoz sdílených kol sumou přibližně 200 tisíc korun měsíčně. Její výše se odvíjí od počtu vypůjčených kol.

Na sdílená kola od společnosti Nextbike se budou moci lidé v Hradci Králové spolehnout i v dalších letech. Dokonce se rozšíří i nabídka o elektrokola. „Sdílená kola se v našem městě stala každodenním dopravním prostředkem, který měsíčně využívá více než dva tisíce cyklistů. Nejčastěji se jedná o studenty nebo mladé lidi, kteří volí kolo jako rychlejší a ekologičtější alternativu k jiné formě dopravy. Přesně takový způsob mobility chceme v našem městě podporovat, proto i nadále budeme provoz sdílených kol finančně dotovat,“ popisuje náměstek primátorky pro oblast rozvoje města Lukáš Řádek.

Výběrové řízení na provozovatele vyhrála opět společnost Nextbike, která s městem podepsala smlouvu na tři roky. Město zatím podporuje provoz sdílených kol částkou přibližně 200 tisíc korun měsíčně. Její výše se odvíjí od počtu vypůjčených kol. Díky finanční podpoře města si mohou uživatelé vypůjčit mechanické jízdní kolo na prvních patnáct minut zdarma, každá další minuta je pak za jednu korunu. U elektrokol je díky městské dotaci každá započatá minuta za dvě koruny, bez dotace by byla částka o několik korun za minutu vyšší.

Na provoz také město získalo dotaci z Královéhradeckého kraje v rámci Podpory městské mobility v Královéhradeckém kraji a za finančního přispění Nadačního fondu Škoda Auto. Jedná se o maximální možnou výši 500 tisíc korun pro rok 2024.

Po Hradci je zatím rozmístěno 250 sdílených jízdních kol. Umístěna jsou vždy na vybraných stanovištích na frekventovaných místech, kterých je zhruba šedesát na pozemcích města a dalších několik desítek na pozemcích soukromých subjektů, jako jsou například obchodní centra. „Počet sdílených kol ve městě jsme chtěli zachovat, jediným rozdílem bude, že místo třiceti mechanických jízdních kol budou k dispozici právě elektrokola,“ doplňuje náměstek Řádek.

Ohodnoť článek

Foto Město Hradec Králové

Štítky sdílená kola, dotace, Hradec Králové, doprava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ke sdíleným klasickým kolům se v Hradci Králové přidají také elektrokola  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.