Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Hradec Králové dá MHD dotaci jako loni 380 milionů. Od března zdraží jízdné

Zastupitelé Hradce Králové schválili Dopravnímu podniku města Hradce Králové pro letošní rok dotaci na vyrovnání provozní ztráty ve výši 380 milionů korun. Dotace je ve stejná jako v roce 2023. Jízdné v MHD od 1. března zdraží, rozhodla již v lednu rada města. Dopravci by měli letos přibýt cestující. Dosud měl podnik ročně z jízdného asi 110 milionů korun. Dotaci podniku schválilo všech 34 přítomných zastupitelů.

"Rok 2024 bude charakterizován návratem na předcovidová čísla přepravených osob. Největší komplikací je současná výše inflace, související problémy s energiemi a významně přehřátý trh práce. Nemocnost je vyšší než v předcovidových letech, komplikuje tak zachování rozsahu MHD," uvedl ve zprávě k situaci podniku náměstek primátorky pro ekonomiku Miroslav Hloušek (ODS). Počet najetých kilometrů vozy MHD by měl být stejný jako loni.

Někteří opoziční zastupitelé vyjádřili pochybnost, zda dotace na loňské úrovni rostoucí náklady podniku pokryje. "Dopravní podnik je vnitřně (finančně) vyčerpán. Na opravu kanalizace ve svém areálu podnik používá rezervy. Možná budeme muset v budoucnu do dopravního podniku poslat další peníze," uvedl opoziční zastupitel Pavel Marek (za ANO).

Jednotlivé jízdné od 1. března v průměru zdraží o 30 procent, časové jízdné zdraží v průměru o deset procent. Například jednotlivá jízda placená čipovou městskou kartou nebo bankovní kartou zdraží na 25 korun ze 14 korun, roční jízdenka zdraží z 3700 korun na 4070 korun. Naposledy město jízdné v hradecké MHD zdražilo od září 2016.

Zdražení jízdného by podniku mělo v ročním vyjádření přinést asi 11 milionů korun. U mzdových nákladů podnik letos předpokládá nárůst asi o 21 milionů korun, tedy o osm procent. "Důvodem je snaha zastavit odchod zaměstnanců a obecně výše inflace. Obě odborové organizace však požadovaly pro řidiče vyšší nárůst mezd," uvedl Hloušek.

Díky snížení cen silové elektřiny by měl podnik meziročně sice ušetřit asi osm milionů korun, ale úsporu mu smaže průběžné zvyšování cen za distribuci elektřiny. Přibližně polovinu přepravy v Hradci Králové zajišťují trolejbusy a elektrobusy.

Podnik se zároveň snaží hledat úspory a nové výnosy. "Dlouhodobě dochází ke snižování počtu zaměstnanců, výměně klasického osvětlení areálů za LED svítidla," uvedla radnice. Změnou vymáhání pokut za černou jízdu podnik ročně ušetří asi milion korun. Vyšší výnosy má i z aktivit mimo vlastní provoz MHD.

V roce 2022 podnik přepravil přes 35 milionů lidí, loni to bylo 36,44 milionu cestujících. V posledním předcovidovém roce 2019 firma přepravila 38 milionů lidí.

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MMHK

Štítky ČR, správa, MHD, Hradec Králové, peníze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradec Králové dá MHD dotaci jako loni 380 milionů. Od března zdraží jízdné  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.