Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Stavba druhé části obchvatu Opočna je za polovinou, zatím je utraceno 160 milionů

Výstavba druhé, západní části silničního obchvatu Opočna, která začala loni v květnu, dosud vyšla na 160 milionu korun z celkové částky 230 milionu korun, ceny jsou včetně DPH. Předpokládaný termín dokončení stavby je nyní druhá polovina roku 2024

nvestorem je Královéhradecký kraj, akce je financována z prostředků Státního fondu dopravní infrastruktury. Nová silnice o délce 1,5 kilometru propojí první část obchvatu od kruhové křižovatky U Jordánku s výpadovkou na Třebechovice pod Orebem a Hradec Králové. Investice souvisí s rozvojem průmyslové zóny Solnice - Kvasiny, v níž má závod automobilka Škoda Auto.

"Stavbaři dokončují násyp a opěrnou zeď, poté budou geodeti sledovat její sedání, aby bylo možné provést konstrukční vrstvy budoucí komunikace a následně ji napojit na okružní křižovatku," uvedl mluvčí hejtmanství Dan Lechmann. Na mostním objektu stavbaři dokončují příslušenství, zejména odvodnění, montáž říms a zábradlí.

Během letních prázdnin by měli udělat celoplošnou izolaci mostu, položit asfaltobetonové vrstvy a osadit dilatační závěry. "Po počátečním zdržení se zhotoviteli podařilo urychlit průběh stavebních prací a je zřejmé, že bude dokončen dříve než v původním termínu, který byl počátek roku 2025," řekl mluvčí.

Harmonogram prací a termín dokončení bude podle něj na základě sedání násypu aktualizován. "Předpokládaný termín dokončení stavby včetně uvedení do provozu je v současné době druhá polovina roku 2024," uvedl.

Obchvat, který staví sdružení firem M-Silnice a Eurovia CS, je přeložkou silnice II/298, jedné z hlavních tras z Hradce Králové do Orlických hor. Po dokončení přeložky bude obchvat Opočna hotový.

Severní, již hotová část obchvatu zhruba za 150 milionů korun z centra Opočna odvedla především auta na trase mezi Českým Meziříčím a Dobruškou, druhá, budovaná část obchvatu povede západně od města. Na severní část obchvatu se napojí na kruhovém objezdu v Nádražní ulici.

Obchvat Opočna je jednou z dopravních staveb v regionu spadající do vládou podpořeného projektu průmyslové zóny Solnice-Kvasiny, kde pracuje asi 12.500 lidí.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto opocno.cz / Tomáš Kořínek

Štítky ČR, stavby, silnice, Rychnovsko, obchvat, Opočno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stavba druhé části obchvatu Opočna je za polovinou, zatím je utraceno 160 milionů  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.