Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Po prodloužení dálnice D11 k Hradci Králové ubylo vážných nehod

Otevření zatím posledního úseku dálnice D11 z Prahy k Hradci Králové loni 21. srpna přineslo snížení vážných dopravních nehod na silnici první třídy číslo 11 mezi Novým Městem a Hradcem Králové. Na dálnici se z ní přesunul kamionový provoz, což do loňského srpna kvůli provizornímu sjezdu u Libišan nebylo možné. V samotném Hradci Králové prodloužení dálnice potíže v dopravě neudělalo. Vyplývá to z vyjádření policie a hasičů. Výstavba navazujícího úseku D11 z Hradce Králové vázne. V dubnu ŘSD začalo stavět úsek mezi Smiřicemi a Jaroměří.

„Od otevření posledního úseku D11 se velmi výrazně zvýšila bezpečnost a plynulost silničního provozu na do té doby dopravou velmi zatížené silnici číslo I/11,“ řekla mluvčí hradecké policie Magdaléna Vlčková. Od otevření posledních 3,7 kilometru dálnice se podle ní na silnici od Nového Města do Hradce Králové nestala žádná tragická dopravní nehoda, zatímco za stejné období roku předchozího tam při haváriích zemřeli dva lidé. Počet nehod na D11 se převedením kamionové dopravy z I/11 nezvýšil.

I podle hasičů prodloužená D11 přispěla k větší bezpečnosti provozu na příjezdu do Hradce Králové. „Na posledním otevřeném úseku jsme od loňského srpna vyjížděli jen ke dvěma dopravním nehodám lehčího rázu,“ řekla mluvčí hasičů Martina Götzová.

Loňské prodloužení dálnice D11 až ke křižovatce Kukleny v Hradci Králové v samotném Hradci Králové potíže v dopravě nezpůsobilo. „Žádné kolapsové stavy nenastaly, doprava je plynulá. Pokles dopravy je patrný na silnici přes Plačice,“ uvedla Vlčková.

Stavba navazujícího osmikilometrového úseku D11 z Hradce Králové do Předměřic nad Labem nabírá další zpoždění. Úsek má od června nepravomocné stavební povolení, které podáním rozkladu napadlo hnutí Děti Země. „Naším záměrem je se s rozkladem vypořádat co nejdřív a ještě letos začít stavět,“ uvedl v červenci mluvčí ministerstva dopravy Zdeněk Neusar.

Na další úsek Předměřice nad Labem - Smiřice silničáři pravomocné stavební povolení mají a úsek Smiřice - Jaroměř ŘSD začalo v dubnu stavět.

Dálnice D11 z Prahy na polské hranice se začala stavět v roce 1978 a zatím je z plánovaných 154 kilometrů hotových necelých 91 kilometrů. Od loňského srpna dálnice končí na okraji Hradce Králové sjezdem do městské části Kukleny. V Královci u Trutnova se má D11 napojit na budovanou polskou silnici S3.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky dálnice, stavba, D11, stavební povolení, výročí, Hradec Králové, Dálnice D11, silnice, doprava, Smiřice, Ředitelství silnic a dálnic, Praha, Jaroměř, Nové Město

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po prodloužení dálnice D11 k Hradci Králové ubylo vážných nehod  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.