Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Hradcem Králové se šel protestní pochod. Justici nedáme, skandovali lidé

Ve čtvrtek večer se v Hradci Králové konala demonstrace za nezávislou justici. Akce začala v 18:00 na Masarykově náměstí. Po oficiálním programu a proslovech řečníků vyrazilo několik desítek lidí centrem Hradce Králové k budově krajského soudu. Na celou akci dohlížela městská i státní policie.

Akce s názvem „Necouvneme II – Jsme po celé republice“ se účastnili například komeniolog Jan Hábl nebo senátor Jan Holásek. Za organizátory a Milion chvilek vystoupila Tereza Zemanová. „Marie Benešová ze svého postu ministryně spravedlnosti nadále ohrožuje nezávislost justice a tím i demokracie. Tomu se musíme postavit. Požadujeme její odstoupení,“ řekla v úvodu Zemanová.

Akce začala na Masarykově náměstí chvilku po šesté hodině večer. Kromě Marie Benešové se řešila i celá řada dalších témat. Jedním z největších bylo případné trestní stíhání prezidenta Miloše Zemana, který se podle organizátorů dopustil velezrady. Řečníci mluvili i o vicepremiérovi Janu Hamáčkovi (ČSSD) a jeho pochybné cestě do Ruska. Dalším tématem bylo vyšetřování kauzy Vrbětice.

„Rád bych připomněl, že prezident Miloš Zeman zpochybnil jeho postup a nečinnost v kauze Vrbětice. Zpochybnil jednu vyšetřovací verzi, zpochybnil působení tajných ruských služeb, vytvořil prostor pro manipulace a dezinformace, zpochybnil postupy českých bezpečnostních složek a další,“ řekl ve svém projevu senátor Jan Holásek (TOP09). I ten dodal, že by měl být prezident republiky trestně stíhán za velezradu.

Zhruba po půl hodině oficiální část demonstrace skončila a lidé se vydali z Masarykova náměstí, přes centrum města až k budově krajského soudu. Během pochodu většina účastníků skandovala hesla jako „justici nedáme“ nebo „za nezávislost justice“. Během pochodu se k davu přidávali další lidé. Svou podporu akce dostala i od řad zákazníků sedících na předzahrádkách na Velkém náměstí.

Na celou akci dohlížela městská i státní policie. Během celé akce byla přítomna jedna hlídka strážníků, vůz státních policistů a jedna hlídka z dopravního oddělení. Ta řídila provoz v době pochodu.

Hlavním tématem bylo chování ministryně spravedlnosti

Hlavním tématem demonstrace v Hradci Králové bylo nevhodné chování ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO). Ta se rozhodla podat kárnou žalobu na nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Podle Benešové se Zeman provinil tím, že na tiskové konferenci hovořil o trestním řízení týkající se výbuchu dvou muničních skladů. „Zcela určitě porušil zákon a překročil své kompetence,“ řekla Benešová.

Po rezignaci nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana není zřejmé, koho ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) na funkci nominuje. Nástupce chce sehnat do konce června. Podle spolku Milion chvilek by měla nechat výběr nového státního zástupce na nové vládě, která se ujme České republiky po říjnových volbách.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Milion Chvilek, demonstrace, pochod, Hradec Králové, justice, nezávislost, demokracie, FOTO, VIDEO, Marie Benešová, ministr spravedlnosti, Miloš Zeman, Jan Holásek, Pavel Zeman, státní zástupce, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Miroslav Maidl

I v Hradci Kralove se najde par desitek lidi kteri to maji v hlave obracene ! No nic,oni jednou prozrou a budou se stydet za svou neuvazenost ! Napsal jsem to tak ,aby me nemohl nejaky fanatik zablokovat !!!

Sobota, 29. května 2021, 18:45Odpovědět

Hradcem Králové se šel protestní pochod. Justici nedáme, skandovali lidé  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.