Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Horská služba odvolala varování před lavinami v Krkonoších. Platilo nejdéle v republice

Lavinové nebezpečí na české straně Krkonoš pominulo. Horská služba Krkonoše letos poslední lavinovou předpověď vyhlásila v neděli. Loni lavinové nebezpečí na české straně Krkonoš pominulo 30. dubna. Lavinové nebezpečí neplatí několik dní také na polské straně Krkonoš. V Krkonoších platilo nejdéle v ČR.

"Sněhová pokrývka na hřebenech hor je už nesouvislá," řekl dnes náčelník krkonošské horské služby Pavel Jirsa. U hřebenové Luční boudy v nadmořské výšce 1415 metrů bylo ráno zataženo, silná mlha, jeden stupeň nad nulou a nesouvislá sněhová pokrývka, místy okolo pěti centimetrů sněhu.

Meteorologové pro dnešek v Královéhradeckém kraji předpovídají oblačno až zataženo, postupně na většině území přeháňky, ojediněle bouřky. Večer by mělo oblačnosti a srážek ubývat. Nejvyšší denní teploty by měly být mezi 12 až 15 stupni Celsia, na horách mezi šesti až devíti.

Lavinové nebezpečí bylo v Krkonoších v uplynulé zimní sezoně poprvé vyhlášeno 4. ledna, od kdy platil první stupeň. Nejvýše lavinové nebezpečí dosáhlo třetího stupně, a to v poslední dekádě března.

V Krkonoších v lavinách letos zahynuli dva lidé. Sedmnáctiletý skialpinista zemřel 15. února v lavině, kterou strhl od Slezského domu do žlabu Úpičky v Obřím dole. V neděli 14. března skončila v lavině v oblasti Mužských kamenů na polské straně hor pětatřicetiletá skialpinistka z Mělnicka. Ženu záchranáři našli v lavině v lokalitě Černý kotel (Czarny Kocioł). Po převozu do nemocnice zemřela.

Ohodnoť článek

Štítky ČR, počasí, rekreace, sníh, Krkonoše, KRNAP, nebezpečí, lavina, horská služba, Česko, Luční bouda, Královéhradecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Horská služba odvolala varování před lavinami v Krkonoších. Platilo nejdéle v republice  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.