Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

ČSÚ dostal přes čtyři miliony formulářů. Sčítání obyvatel skončí v úterý

Sčítací komisaři dokončili doručování papírových formulářů ke sčítání lidu. Celkem jich roznesli a vydali asi 1,5 milionu. Statistický úřad zatím obdržel zpátky 350 tisíc vyplněných tiskopisů. Dalších téměř 3,9 milionu formulářů mu lidé odeslali elektronicky. Sčítání skončí 11. května o půlnoci.

Podle mluvčí sčítání Jolany Voldánové je obtížné stanovit, od kolika lidí statistici údaje už dostali a kolik jim je ještě musí zaslat. Formulář se vyplňuje za domácnost. Česko má 10,7 milionu obyvatel. Podle statistik o příjmech a životních podmínkách má domácnost v průměru 2,34 členů. Při zohlednění tohoto počtu by tedy ve sčítání informace o sobě a svém bydlení poskytlo už zhruba 9,9 milionu osob a formulář by mělo vyplnit a poslat ještě zbývajících asi 800 tisíc.

Podle Voldánové je možné papírové formuláře vyzvedávat na většině pošt. Seznam zájemci najdou na webu https://scitani.ceskaposta.cz či na úředních deskách radnic. S vyhledáním nejbližšího místa pomohou i operátoři na telefonní lince 253 253 683. Vedle češtiny poskytnou informace v angličtině a ruštině. K tiskopisu se vydává obálka s předtištěnou adresou. Odeslání vyplněného formuláře je zdarma. Dál je ale možné zvolit i elektronické sečtení.

"Řada lidí se sčítá na poslední chvíli. On-line systém se vypne 11. května o půlnoci. Od 12. května se do něj lidé nedostanou," uvedla Voldánová. Podle ní je 11. květen také posledním dnem pro odeslání papírových formulářů.

Sčítání se koná jednou za deset let a je povinné pro všechny obyvatele. "Za nesplnění zákonné povinnosti hrozí sankce až do výše 10 tisíc korun,“ upřesnila mluvčí. Pokud někdo zjistí, že odevzdal chybné údaje, může podle gestora sčítání Roberta Šandy vyplnit formulář znovu. "Při zpracování budeme mít informaci, který formulář přišel později, a zohledníme to, ať se jedná o nový tiskopis, nebo on-line formulář," uvedl Šanda.

Sčítání začalo v sobotu 27. března. Začátek provázely potíže s informačním systémem. Po spuštění se musel hned první den zhruba na deset hodin odstavit, přesto se lidem podařilo odeslat 237 tisíc formulářů. Od té doby funguje on-line verze bez problémů. Vyplnění elektronického formuláře podle statistiků trvá v průměru 20 minut. Jednočlenná domácnost se sečte asi za sedm až deset minut, početnější asi za půl hodiny.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ČSÚ

Štítky demografie, ČR, sčítání, formulář, ČSU, Český statistický úřad, Jolana Voldánová, Česko, sčítání lidu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ČSÚ dostal přes čtyři miliony formulářů. Sčítání obyvatel skončí v úterý  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.