Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Očkování v hradeckém kraji se podařilo zrychlit. Stále chybí vakcíny

Očkování v Královéhradeckém kraji v posledních týdnech zrychluje. Počty týdenních dodávek vakcín do regionu stoupají. O otevření dalšího očkovacího místa kraj zatím neuvažuje. Kapacita krajské očkovací sítě stále převyšuje plán dodávek vakcín do regionu. V Královéhradeckém kraji se začalo očkovat 2. ledna. Z hlediska počtu očkování na 1000 obyvatel je Královéhradecký kraj jeden ze tří nejproočkovanějších regionů České republice.

"V minulém týdnu jsme očkovali celkem 24.153 dávek, před dvěma týdny 21.484 dávek. S ohledem na postupně zvyšující se počet dodávaných vakcín tak každý týden roste týdenní počet provedených očkování. Nadále přetrvává stav, že naše očkovací kapacita převyšuje týdenní závozy," uvedl mluvčí kraje Dan Lechmann.

Od 2. ledna do 2. května měl kraj k dispozici dohromady 186.645 dávek, které zdravotníci v týdenních intervalech průběžně vyočkovali.

Podle hejtmanství tento týden do Královéhradeckého kraje dorazilo 29.980 dávek vakcín, přičemž od firmy Pfizer 22.230 dávek, od společnosti AstraZeneca 7300 a Johnson & Johnson 450. "Toto množství vyočkujeme podle očkovacího plánu v našich očkovacích místech do dalšího závozu v příštím týdnu," uvedl Lechmann.

Minulý týden do hradeckého kraje dorazilo 26.660 dávek vakcín, před tím 18.780 dávek a v březnu chodilo v průměru 15.000 dávek za týden. Převažuje vakcína Pfizer.

"Stále se očkuje v kraji na deseti místech a u 206 praktických lékařů. Praktici aplikovali 26.013 dávek vakcíny proti covidu-19," řekl Lechmann. Očkování u praktických lékařů vázne podle hejtmanství na nedostatku vhodných vakcín.

Zvládneme až 190 tisíc dávek měsíčně, tvrdí kraj

Páteřní očkovací síť má v kraji 11 míst, nyní je ale zapojeno deset z nich, a to ve zdravotnických zařízeních v Hradci Králové, Náchodě, Trutnově, Jičíně, Hořicích, Dvoře Králové nad Labem, Jaroměři, Broumově a ve Vrchlabí. Desátým místem, ve kterém se očkuje, je společenské centrum v Rychnově nad Kněžnou, jediné mimo zdravotnické zařízení. Krajská očkovací strategie počítá také s očkovacím místem v Novém Bydžově, které kraj zřídí, pokud kapacita u praktiků nebude stačit.

Dohromady jsou tato očkovací místa schopná měsíčně aplikovat až 140 tisíc dávek. K tomu očkuje 206 praktických lékařů, kteří mohou podat až 50 tisíc dávek měsíčně. V Královéhradeckém kraji je tak nastavena kapacita očkovací sítě na 190 tisíc dávek měsíčně.

Ministerstvo zdravotnictví dnes dopoledne uvedlo, že v kraji bylo dosud podáno 191.364 dávek vakcíny, přičemž dvě dávky dostalo 55.499 lidí, tedy deset procent obyvatel kraje. Z ministerských dat také vyplývá, že tempo očkování v kraji v posledních dnech stagnuje. Ve středu zdravotníci podali 4190 dávek, zatímco ve středu před týdnem to bylo 4320 dávek. Za posledních pět dnů se počty očkování v mezitýdenním porovnání dostaly nad úroveň minulého týdne pouze v úterý.

Podle zástupců kraje to ale ještě nemusí znamenat, že na konci týdne bude celkový počet očkovaných dávek v regionu v období od pondělí do neděle v týdenním porovnání nižší.

Epidemie v Královéhradeckém kraji trvale ustupuje od konce února. Od začátku pandemie se v Královéhradeckém kraji nakazilo 104.199 lidí, což je 19 procent jeho obyvatel. Z nemoci se dosud vyléčilo 101.601 lidí a 1798 zemřelo.

Ohodnoť článek

Štítky ČR, správa, zdraví, koronavirus, očkování, Královéhradecký, kraj, akcína, Královéhradecký kraj, vakcína, Česko, Pfizer, praktický lékař, AstraZeneca, Johnson & Johnson, Ministerstvo zdravotnictví České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Očkování v hradeckém kraji se podařilo zrychlit. Stále chybí vakcíny  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.