Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Bývalou historickou knihovnu v Hradci Králové využije biskupské gymnázium

Do památkově chráněné historické budovy v Tomkově ulici se nastěhuje biskupské gymnázium. Budovu, která v minulosti fungovala jako knihovna, začne využívat od léta. Škola ji použije především k mimoškolním aktivitám. O pronájem objektu měla zájem i společnost Facility Clean CZ.

„Budova v Tomkově ulici je součástí památkově chráněného území, proto nebylo úplně jednoduché nalézt pro ni nájemce. Nakonec všichni účastníci výběrového řízení podmínky splnili a deklarovali, že budovu vhodně využijí a řádně se o ni postarají,“ řekl náměstek primátora Pavel Marek (ANO). 

Komise pro majetek a rozvoj nakonec doporučila pronajmout budovu hradeckému biskupskému gymnáziu. Pod něj v současnosti patří čtyřleté a osmileté gymnázium a také základní a mateřská škola. Škola bude radnici platit pravidelné nájemné ve výši 348 tisíc korun ročně. Její povinností bude investovat i do oprav a údržby.  

Do výběrového řízení se přihlásila i hradecká společnost Facility Clean CZ, která uvažovala o vybudování kulturního centra. Městu se však nelíbilo, že chtěla pronájem až na 20 let. To by mohlo radnici zkomplikovat její plány. V budoucnu by město rádo našlo investora, který by se postaral o kompletní rekonstrukci objektu.  

Biskupské gymnázium má nájemní smlouvu na dobu neurčitou. V případě potřeby může radnice dohodu vypovědět a dodržet půlroční výpovědní lhůtu.  

Dům v Tomkově ulici poblíž Velkého náměstí zdobený výraznými neobarokními prvky byl postaven začátkem 20. století. Během více než sta let zde byl umístěn Záložní úvěrní ústav, později také Průmyslová banka, berní úřad a v letech 1939–2013 v ní pak působila městská knihovna. Město poté uvažovalo o využití pro spolkový dům. Od roku 2017 do současnosti bylo spodní patro vypůjčeno pro konání bohoslužeb. 

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky budova, centrum, Hradec Králové, knihovna, pronájem, gymnázium, foto, radnice, Pavel Marek, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bývalou historickou knihovnu v Hradci Králové využije biskupské gymnázium  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.