Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Kabinová lanovka na Sněžku se rozjede příští týden ve středu

Kabinová lanová dráha z Pece pod Sněžkou na nejvyšší horu ČR by měla svézt první turisty po nucené pauze kvůli pandemii koronaviru ve středu 12. května. Kvůli epidemickým opatřením je více než tři měsíce mimo provoz. Vláda rozhodla, že lanovky mohou obnovit provoz od pondělí 10. května společně s maloobchodem a dalšími službami. Epidemická situace v ČR se zlepšuje.

"Pojedeme od středy, musíme lanovku ještě odzkoušet a udělat revize. Lanovka byla v provozu prakticky jen v prosinci a v lednu, kdy navíc bylo uzavřené ubytování, služby. Lanovka stojí od konce ledna. Nepamatuji, že by lanovka byla během svého fungování tak dlouho mimo provoz," řekl zástupce vedoucího provozu lanovky Jiří Martinec. Podle něj ztráta na tržbách za první čtvrtletí tohoto roku činí zhruba osm milionů korun.

Lanovka na Sněžku jezdí v závislosti na počasí, může být v provozu do rychlosti větru 60 km/h. Dospělí za jízdu až na vrchol zaplatí 230 korun, zpáteční jízdenka je za 430 korun. Lanovka bude v provozu od 08:00 do 19:00, více informací je na webu.

Kabinovou lanovku, která patří městu Pec pod Sněžkou, tvoří dva úseky, a to Pec - Růžová hora a Růžová hora - Sněžka s celkovou délkou dráhy kolem 3,5 kilometru. Z hlediska převýšení je v Česku nejextrémnější kabinovou lanovku. Převýšení lanové dráhy z dolní stanice v Peci do horní stanice na Sněžce je přes 700 metrů.

Kabinová lanovka je po kompletní výměně v provozu na prvním úseku od prosince 2013, na druhém úseku jezdí od února 2014. Nové zařízení za více než 300 milionů korun nabízí turistům čtyřmístné kabiny místo dřívějších otevřených dvousedaček z roku 1949. Doba jízdy na vrchol se zkrátila z 25 na 16 minut, kapacita lanovky však zůstala stejná, což byla podmínka ochránců přírody.

Lanová dráha dvakrát do roka, na jaře a na podzim, podstupuje pravidelnou údržbu, která se řídí normami a pokyny výrobce. Především se při ní dělají kontroly pohonů, stanic, tratě, promazávají se kladkové baterie.

V Krkonoších se letos zima vzdává pomalu. Podle dnešního ranního hlášení Horské služby Krkonoše leží na hřebenech stále 70 až 110 centimetrů sněhu, přičemž na jižních svazích zůstává jen ve žlabech, závětrných místech a odtrhových zónách. Souvislá vrstva sněhu je na severních svazích. V lavinových katastrech platí nadále první stupeň lavinového nebezpečí z pětidílné mezinárodní stupnice. Uvolnění laviny je podle horské služby možné jen při velkém dodatečném zatížení, a to jen ojediněle ve velmi strmém extrémním terénu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto snezkalanovka.cz

Štítky ČR, správa, turistika, koronavirus, lanovky, Sněžka, lanová dráha, kabinová lanovka, Česko, Pec pod Sněžkou, pandemie covidu-19, Krkonoše, Růžová hora

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kabinová lanovka na Sněžku se rozjede příští týden ve středu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.