Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Ode dneška se mohou k očkování hlásit i osoby s chronickým onemocněním

Ode dneška (středa 24. března) se očkovací registrační systém otevřel i dalším lidem. Jde o osoby s chronickým onemocněním. U nich se automaticky předpokládá, že je může postihnout vážnější průběh onemocnění COVID-19. Do centrálního registračního systému se mohou přihlásit pomocí unikátního kódu. Ten získají od svého lékaře.

K očkování se tak nově mohou hlásit lidé například s cukrovkou, onemocněním plic, ledvin, jater nebo srdce. Do kategorie chronicky nemocných se řadí i lidé po transplantaci kostní dřeně nebo orgánů, popřípadě pacienti, kteří jsou na takzvané čekací listině dárců.  

„Ode dneška je na očkování možné registrovat i osoby s chronickým onemocněním, a to na základě posouzení zdravotního stavu ošetřujícím lékařem,“ upřesňuje podmínky registrace ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). 

Podobně jako v jiných státech, i v České republice proběhne očkování chronických pacientů ve dvou fázích. Nejdříve budou očkováni ti, kteří jsou s onemocněním COVID-19 hospitalizováni na jednotkách JIP a ARO. Ostatní lidé na řadu přijdou až s dodáním dalších dávek vakcíny.  

Pro přihlášení do centrálního registru bude potřeba unikátní kód, ten bude mít omezenou platnost do 30. dubna 2021. Kód je určen pouze pacientovi a je zakázané jej předávat nebo sdělovat jakékoli jiné osobě. 

Téměř 1,5 milionu vyočkovaných dávek  

Ke včerejšímu dni bylo v České republice vyočkováno 1,4 milionů dávek vakcíny proti onemocnění COVID-19. Celkem 62 procent jich dostali lidé starších 80 let. Celorepublikově druhou dávku dostalo celkem 385 tisíc lidí.  

Očkování pokračuje i v Královéhradeckém kraji, kde se daří proočkovat všechny dávky, které do regionu dorazí. Do současné doby dostalo hejtmanství zhruba 76 tisíc dávek. Alespoň jednu dávku vakcíny dostalo 72,8 tisíc lidí. Zbytek je rezervován pro podání druhé dávky. Tu v Královéhradeckém kraji dostalo více než 18 tisíc lidí.  

V regionu očkují všechny nemocnice, někteří praktičtí lékaři a začátkem týdne byl zpuštěn i zkušební provoz očkovacího centra v Rychnově nad Kněžnou. Hejtmanství počítá, že od 1. dubna bude v kraji očkovat zhruba 150 tisíc dávek měsíčně.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky očkování, registrace, ministerstvo, středa, kód, lékař, posudek, ČR, registr, chronické onemocnění, COVID-19, Česko, Jan Blatný, ANO 2011, Královéhradecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ode dneška se mohou k očkování hlásit i osoby s chronickým onemocněním  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.