Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Ústní maturity z češtiny a cizího jazyka budou nepovinné

Letošní maturanti nebudou muset skládat ústní maturitní zkoušky z češtiny a cizího jazyka. Rozhodnout se pro ně budou moci dobrovolně. Maturanti, kteří pracují kvůli epidemii covidu-19 v nemocnicích či domovech seniorů, nebudou muset dělat ani státní didaktické testy. Pro ostatní zůstanou povinné, pouze se u nich prodlouží čas. Všechny pak bude čekat školní maturita ze dvou či tří předmětů včetně případné praktické zkoušky podle oboru. Jednotné přijímací zkoušky na maturitní obory se letos kvůli epidemii covidu-19 opět posunou na pozdější termíny.

Termín státních maturitních testů se kvůli epidemii covidu-19 posune z 3. až 7. května na 24. až 26. květen. Mimořádný termín pro maturanty, kteří budou při řádném termínu testů v karanténě, bude 7. až 9. července. Období školních maturit nezačne 16. května, jak se předpokládalo, ale bude od 1. června do 23. července. Praktické zkoušky, které měly začít od 1. dubna, se budou moci konat od 19. dubna do 27. srpna.

Premiér Andrej Babiš (ANO) od minulého týdne prosazoval možnost takzvané úřední maturity pro všechny. V úterý pak uvedl, že by mohly být tři podoby maturit, a to klasická, lehčí a úřední. Dnes ráno tento nápad označil za nedobrý. Ministr školství Robert Plag (za ANO) jeho představy o plošné úřední maturitě v pondělí odmítl, proti se postavili i zástupci zaměstnavatelů a vysokých škol.

Kvůli epidemii covidu-19 upravilo ministerstvo podobu maturit už v lednu. Tehdy rozhodlo, že se letos podobně jako loni kvůli epidemii covidu-19 zruší písemné práce z povinné češtiny a cizího jazyka. Na test z jazyků prodloužilo čas ze 75 na 85 minut, z cizího jazyka ze 100 na 110 minut a z matematiky ze dvou hodin na 135 minut. Období pro praktické zkoušky nastavil úřad do 27. srpna a umožnil ředitelům škol změnit formu a hodnocení těchto zkoušek nebo naplánovat praktickou výuku i na letní prázdniny.

S ohledem na aktuální epidemickou situaci a pokračování výuky na dálku jsou podle Plagy ale nutné i další úpravy. Zatímco podle lednového vyjádření měly ústní zkoušky z češtiny a cizího jazyka zůstat povinné, nyní úřad rozhodl o tom, že budou jen dobrovolné. Pokud se jich studenti nezúčastní, nebudou součástí jejich hodnocení na maturitním vysvědčení. Pro všechny zůstane povinná školní část maturity, která se skládá ze dvou až tří předmětů podle oboru.

Ministerstvo zároveň připravilo větší úlevy pro maturanty, kteří kvůli epidemii od 12. října odpracovali alespoň 160 hodin v nemocnicích či sociálních zařízeních. Tito studenti nebudou muset psát ani didaktické testy, které jsou jinak povinné z češtiny a buď matematiky, nebo cizího jazyka. Zájemci je budou moci skládat dobrovolně. I v případě neúspěchu u zkoušek budou automaticky hodnoceni jako "uspěl". Hodnotit se pak budou podle známek z daných předmětů na vysvědčení za druhá pololetí prvního až třetího ročníku a první pololetí čtvrtého ročníku.

Podle údajů Cermatu se k jarnímu termínu maturit přihlásilo poprvé 72.751 studentů.

Termíny přijímacích zkoušek na SŠ se posunou z dubna na květen

Jednotné přijímací zkoušky na maturitní obory se letos kvůli epidemii covidu-19 opět posunou na pozdější termíny. Na čtyřletých oborech se budou konat 3. a 4. května a na víceletých gymnáziích 5. a 6. května. Posun termínu po dnešním jednání s premiérem Andrejem Babišem (ANO) na tiskové konferenci potvrdil ministr školství Robert Plaga (za ANO). Původně měly být jednotné přijímací zkoušky mezi 12. a 15. dubnem. Loni se kvůli epidemii konaly místo dubna v červnu.

Kvůli epidemii covidu-19 oznámil Plaga už loni na podzim, že jednotné přijímací zkoušky organizované Cermatem z češtiny a matematiky budou letos povinné jen na víceletých gymnáziích. Na čtyřletých oborech se konat nemusí. Ředitelé škol se mohli do konce ledna rozhodnout, zda místo zkoušek organizovaných Cermatem budou dělat jen vlastní školní přijímací zkoušky, případně budou moci přijmout uchazeče bez zkoušek, pokud jejich počet nepřesáhne počet nabízených míst. Většina škol podle zjištění ČTK zůstala u jednotných přijímacích testů.

Babiš řekl, že jeho návrh tří typů maturit nebyl dobrý

Návrh tří typů maturit, který premiér Andrej Babiš (ANO) představil v úterý, není podle předsedy vlády dobrý. Babiš to dnes řekl v rozhovoru pro CNN Prima News. Na dnešní schůzce s ministrem školství Robertem Plagou (za ANO) chce ale za úřední maturitu bojovat, dodal. Plaga nesouhlasil ani s předchozím Babišovým návrhem na úřední maturitu. Ministerstvo školství podle své mluvčí Anety Lednové předpokládá, že dnes po jednání s Babišem představí změny v maturitách na tiskové konferenci.

Babiš v úterý řekl, že letošní maturita by mohla být kvůli epidemii koronaviru klasická pro studenty mířící na vysokou školu, lehčí zejména pro studenty bez zájmu o vysokoškolské studium a úřední pro ty, kteří doloží problémy v distanční výuce. "Včera (v úterý) jsem dával nějaký teoretický návrh, který samozřejmě není dobrý, ale dostávám různé návrhy," řekl dnes Babiš CNN Prima News.

Babiš se tak zasazuje o model podobný tomu, který loni zvolilo Slovensko. Poukázal na to, že tam střední školy dávaly maturitní známky podle průměru za dobu studia a ze 41.000 studentů jen 392 požádalo o ústní zkoušku. České vysoké školy se slovenskou úřední maturitou přijaly víc než 3500 studentů. "Slováci to měli, bylo to v pohodě, 3700 z nich přišlo k nám na vysoké školy a tam to nevadilo," poukázal Babiš.

Premiér neupřesnil, zda by se jeho návrh na úřední maturity měl týkat státní i školní maturity, nebo jen jedné z těchto dvou částí zkoušek. Státní maturita se skládá povinně z testů ze dvou předmětů. Pro všechny by podle standardního schématu měl platit test z češtiny a druhý předmět si studenti vybírají mezi matematikou a cizím jazykem. Ještě loni byly součástí státní maturity organizované Cermatem také ústní zkoušky a slohy. Od letoška mají podle novely zákona tyto dvě části organizovat samy školy. Už v lednu ovšem ministerstvo školství rozhodlo, že slohy se kvůli epidemii covidu-19 letos podobně jako loni konat nebudou.

Školní, neboli profilovou část maturity, dělají pak studenti ještě ze dvou až tří dalších předmětů podle zaměření svého oboru. Součástí této části maturit mohou být i praktické zkoušky. Zástupci školských asociací možnost plošného udělení úřední maturity v předešlých dnech odmítali. Někteří se vyjádřili tak, že by studenti měli skládat zkoušku alespoň ze školní části maturity, která ověřuje jejich znalosti ve studovaném oboru.

Ministerstvo školství podle Lednové ve spolupráci se školskými asociacemi již dokončilo plán úprav, který dnes Plaga představí premiérovi na společném jednání. "V návaznosti na něj předpokládáme také představení změn formou tiskové konference," řekla mluvčí. Čas zatím neupřesnila.

Proti úředním maturitám se kromě zástupců škol postavil také Svaz průmyslu a dopravy ČR, Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR a Česká konference rektorů. Babiš dnes řekl, že kritické hlasy k úřední maturitě možná zaznívají kvůli tomu, že ji navrhl on. Téma by podle něj mohla probrat Sněmovna. "Je to kompetence pana ministra, já s ním budu mluvit, budu ho přesvědčovat, že by měl vyjít vstříc. Znovu opakuji, že je to dobrovolné. Kdo chce maturovat, ať maturuje, kdo měl těžké podmínky, ať se rozhodne," uvedl Babiš.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto FB: MSMTCR

Štítky maturita, zkouška, škola, test, vzdělání, studenti, Plaga, Babiš, pandemie, COVID-19, epidemie, cizí jazyk, Andrej Babiš, Robert Plaga, ANO 2011, CERMAT, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, pandemie covidu-19, Poslanecká sněmovna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ústní maturity z češtiny a cizího jazyka budou nepovinné  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.