Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

PŘEHLED: Tento týden se začalo testovat na dalších místech, zaplnily se nemocnice a vstoupila v platnost nová pravidla

Tento týden přinesl především nové, zatím nejpřísnější, vládní opatření. V Královéhradeckém kraji na něj dohlíží několik stovek policistů, 200 vojáků a zhruba dvacítka příslušníků Celní správy. V posledních pěti dnech se podařilo rozšířit i mobilní testovací týmy. S povinným testováním začínají i velké společnosti, například Dopravní podnik Hradec Králové.

Podle krajských hygieniků se počet aktivních případů onemocnění COVID-19 drží jen těsně pod hranicí devíti tisíc nakažených. Nejvyšší čísla evidují na Hradecku, dosahují téměř ke třem tisícům pozitivně testovaných. Ostatní okresy jsou podle aktuálních dat pod hranicí dvou tisíc. Nejméně potvrzených je na Rychnovsku. 

Velkým problémem v Královéhradeckém kraji zůstávají kapacity v nemocnicích. Otevírání nových covidových oddělení je kvůli nedostatku personálu prakticky nemožné. Podle informací serveru hlidacstatu.cz je v našem regionu volných posledních šest lůžek na jednotkách JIP a ARO a poslední klasické covidové lůžko s kyslíkem.

I přes vytíženost jednotek intenzivní péče je Královéhradecký kraj ochotný poskytnout standardní covidová lůžka pro pacienty z jiných regionů. Nemocnice situaci stále považují za vypjatou, nikoli však za kritickou. Pod největším tlakem je v současnosti krajská Oblastní nemocnice Jičín.

Kvůli nedostatku volných míst v nemocnicích sousední Pardubický kraj tento týden vyhlásil stav hromadného postižení osob. V praxi to znamená, že už kraj nemá žádná další lůžka pro pacienty s koronavirem. 

Kraj je připravený přijmout pacienty z jiných regionů. Situace je napjatá, ne však kritická, shodují se nemocnice

Královéhradecký kraj je ochoten poskytnout část standardních lůžek pro pacienty s onemocněním COVID-19 ostatním regionům. A to i přesto, že stejně jako v celé České republice, i v našem kraji docházejí. Podle hejtmanství to situace umožňuje.

Rozšiřování mobilních odběrových týmů 

Tento týden se v Královéhradeckém kraji podařilo rozšířit mobilní odběrové týmy. Ty nově testují například na Náchodsku, Trutnovsku, Novobydžovsku a Královédvorsku. Do testování se zapojují po boku zdravotnického personálu kromě vojáků také krajští hasiči a učitelé z trutnovské zdravotnické školy.

„Testování je rychlý a účinný způsob, jak pomoci zvládnout kritickou epidemickou situaci v kraji. Kromě odběrových míst v nemocnicích posilujeme a podporujeme i mobilní testovací týmy, které dokáží pokrýt velké území kraje a usnadnit obyvatelům možnost se nechat otestovat,“ tvrdí hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček (ODS).

K testování u mobilních odběrových týmů není předchozí rezervace termínu. Stačí pouze občanský průkaz a kartička zdravotní pojišťovny. Podmínkou je také to, že testovaný nepodstoupil jiný test na přítomnost nemoci COVID-19 v posledních třech dnech. 

Do testování na Královédvorsku se zapojuje i mobilní tým hasičů. Antigenní testy budou provádět do poloviny března

V okolí Dvora Králové nad Labem zajišťuje testování na onemocnění COVID-19 Oblastní nemocnice Trutnov, Vyšší odborná škola zdravotnická a také armáda. Nově se přidávají i hasiči. Jejich mobilní tým bude do poloviny března objíždět okolní obce a...

Spustila se očkovací registrace pro lidi nad 70 let 

V pondělí 1. března se spustila registrace na očkování pro seniory nad 70 let. K očkování se mohou lidé hlásit i ke svému praktickému lékaři. Upozorňují na to, že lidé, kteří se chtějí nechat očkovat u nich, by se měli ozvat přímo jim a neměli by se sami hlásit do registračního systému. Do něho je pak zapíše lékař.

První den se k očkování registrovalo 200 tisíc lidí nad 70 let. Dohromady jich je v Česku asi milion

V pondělí 1. března se k očkování proti koronaviru zaregistrovalo více než 200 tisíc seniorů, kteří jsou starší 70 let. Přibližně 13 500 z nich má také termín očkování. Vyplývá to z informací Chytré karantény k pondělní jedenácté hodině večerní....

„Velmi pozitivní zprávou je, že se stav nákazy zmenšuje a pravidelné přehledy o situaci jednotlivých domovů, které máme k dispozici dvakrát týdně, nám dávají naději, že se situace postupně zlepšuje a zařízení v kraji ji zvládají,“ říká náměstkyně hejtmana  Martina Berdychová (východočeši).

Dobrá zpráva přišla z Vamberku 

Dobrá zpráva tento týden přišla z domova důchodců Anička ve Vamberku. Díky tomu, že si zde vytvořili vlastní pandemický plán, nemají tu ani jednoho nakaženého klienta nebo zaměstnance.  „Velmi nám pomohli v tom, že nás hned od začátku drželi zkrátka. Kdyby nás pustili, bylo by zle. I když jsem se kvůli tomu ze začátku zlobil,“ říká pro ČT klient domova seniorů Miroslav Kricnar.

Pracovníci Domova pro seniory Anička se shodují, že to teď hlavně nesmí zakřiknout. Kromě přísných protiepidemických opatření jim v boji proti nemoci COVID-19 pomohlo i štěstí. Minulý týden tu dokončili očkování personálu a klientů.

Domov seniorů ve Vamberku nemá od začátku pandemie ani jednoho nakaženého

Přestože Královéhradecký kraj patří mezi koronavirem nejzasaženější regiony v republice, v Domově seniorů Anička ve Vamberku od začátku epidemie neonemocněl ani jeden klient nebo zaměstnanec. Vytvořili si tu vlastní protiepidemický plán.

Největší změnou je nové vládní nařízení 

Největší změnou je pro lidi v Královéhradeckém kraji nové vládní opatření. V noci na pondělí se zrušila původní uzavírka Trutnova, kde začala platit stejná pravidla jako v celé České republice. Jde o omezení pohybu. Lidé nesmí bez důvodu opouštět svůj okres. Za rekreací mohou pouze na území své obce. 

Nové nařízení přineslo i spoustu otázek. V případě, že člověk opouští okres, je u sebe povinen mít potvrzení a doklad o tom, proč přejíždí hranici. Původně se mluvilo o tom, že tyto dokumenty bude policie akceptovat pouze v tištěné podobě. Nakonec udělala policie krok zpět a akceptuje i naskenované potvrzení například v telefonu nebo tabletu. 

V Královéhradeckém kraji na dodržování nařízení dohlíží několik stovek policistů. Prozatím se většina kontrol obešla bez komplikací. Podařilo se odhalit například řidiče pod vlivem alkoholu nebo cizince bez potřebných dokladů. 

Omezení volného pohybu v otázkách a odpovědích. Co se na tři týdny mění?

Mezi krizová opatření přijatá usnesením vlády patří i omezení volného pohybu osob na území České republiky platné s účinností od 1. března do 21. března 2021. Omezení se týká volného pohybu mezi okresy a upravuje mimo jiné i pravidla pro cesty do...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje

Štítky přehled, Královéhradecká, kraj, COVID-19, pandemie, koronavirus nemocnice, kapacita, Vamberk, tým, hasiči, nařízení, okres, Královéhradecký kraj, nemocnice, Celní správa České republiky, nemoc, Hradec Králové, Martin Červíček, Martina Berdychová, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

PŘEHLED: Tento týden se začalo testovat na dalších místech, zaplnily se nemocnice a vstoupila v platnost nová pravidla  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.