Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

Hranice prolomena. V případě naplnění nemocnic v kraji pomůže Polsko

Královéhradecký kraj v posledních dnech jednal s Polskem o případné pomoci při naplnění nemocnic. Díky tomu se podařila vyjednat pomoc, která uleví nemocnicím v regionu. Pokud některé z krajských zařízení dosáhne svého kapacitního maxima, mohou být převezeni pacienti do příhraničních nemocnic v Polsku.

„Předběžně máme přislíbeno zhruba 35 lůžek, která bychom využili ve chvíli maximálního naplnění našich lůžkových kapacit bez možností dalšího přemístění pacientů do nemocnic v jiných regionech České republiky,“ potvrdil hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček (ODS). S případným převozem nemocných přislíbil pomoc stát.

Nemocnice v Královéhradeckém kraji mají celkem 632 covidových lůžek. Nejrychleji mizí lůžka na jednotkách intenzivní péče. Z celkového počtu 230 jich je v kraji volných jen 40.

Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje, pod který spadají nemocnice v Trutnově, Náchodě, Jičíně, Dvoře Králové nad Labem a Rychnově nad Kněžnou, má ve všech svých nemocnicích volných pouze pět lůžek intenzivní péče a 45 standardních lůžek. "V intenzivní péči je situace kritická. Mnoha pacientům je intenzivní péče poskytovaná na standardních lůžkách," řekla mluvčí Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje Lucie Chytilová.

Už v minulosti hejtmanství uvažovalo o navýšení počtu pro pacienty s koronavirem, chybí však potřebný personál. Ve všech nemocnicích v kraji chybí zhruba 530 zdravotníků.

Z Královéhradeckého kraje se tak stále převážejí pacienti do ostatních regionů. Jedině tak vznikají další volná místa, které mohou obsadit nově hospitalizovaní lidé. Polská lůžka jsou tak zálohou, pokud by nastal nejhorší scénář.

S péčí o pacienty s koronavirem pomůže i Německo

Ministerstvo zdravotnictví dnes oficiálně požádalo Německo o pomoc s péčí o pacienty nakažené koronavirem. S volnými kapacitami v Německu bude nově počítat Národní dispečink intenzivní péče.

„Pan ministr má ode mě žádost, aby česká vláda formálně o tu pomoc požádala, jelikož je to nezbytná podmínka německé strany, aby začaly faktické převozy těchto pacientů," uvedl dnes na tiskové konferenci náměstek ministra zdravotnictví Vladimír Černý.

Dále doplnil, že Německo momentálně nabízí devět volných lůžek. „Mohu ukázat korespondenci od německé strany," řekl. Přesto se objevují mnohé zprávy, kde němečtí představitelé tvrdí, že žádné limity pro počty pacientů nikdo nenastavil.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje

Štítky převoz, pacient, nemocnice, kapacita, Polsko, Královéhradecký, kraj, vláda, Královéhradecký kraj, Německo, intenzivní péče, Martin Červíček, ODS, Česko, Vladimír Černý

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hranice prolomena. V případě naplnění nemocnic v kraji pomůže Polsko  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.