Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Pandemie stála Safari Park přes 30 milionů korun. Přežít ji pomáhají příznivci, darovali několik milionů

Trvalá pandemická situace prohlubuje výpadek v příjmech Safari Parku ve Dvoře Králové nad Labem. Ztráta zahrady se v těchto dnech dostala přes hranici 30 milionů korun. S tou ji pomáhá Královéhradecký kraj i příznivci, kteří přispívají doslova miliony korun.

„Situace se stále zhoršuje. Velmi si proto ceníme neutuchající podpory veřejnosti, která nám pomáhá toto náročné období překlenout. Bohužel stále nevíme, kdy se vše dostane k normálu a budeme moci naše příznivce přivítat zpět v areálu,“ říká ředitel Safari Parku Dvůr Králové Přemysl Rabas.

V rámci kompenzačního bonusu připravil Královéhradecký kraj 13,4 milionu korun. O ty nakonec zoologická zahrada žádat nebude. Situaci se údajně daří zvládat díky podpoře fanoušků a příznivců.

Zájem veřejnosti je enormní

Od ledna 2020 do konce ledna 2021 adoptovalo nějaké ze zvířat v safari parku 852 mecenášů. Safari park podpořili částkou 1,67 milionu korun. Pro srovnání – v roce 2019 zvíře adoptovalo 196 lidí, v roce 2018 179 lidí a v roce 2017 156 lidí.

„Zájem o adopce byl velký po celý rok. Ještě je však podpořilo vypsání naší historicky první adopční kampaně s názvem Africké zvíře do každé rodiny. Jen za prosinec přišlo tolik adopcí jako jindy za celý rok,“ vysvětluje Přemysl Rabas.

Velkou pomoc získala zoologická zahrada i v rámci své kampaně Pozvi zvíře na oběd. Do pomyslného Grand Restaurantu Afrika již lidé pozvali zvířata na jídlo 11,2tisíckrát a za hovězí maso, seno, potkany, tropické ovoce, ryby či hmyz už utratili téměř dva miliony korun. Nejoblíbenějšími jsou nadále surikaty, nejméně pozvánek obdrželi pelikáni. Na konci roku kampaň navíc nadšeně přebralo několik dalších zoologických zahrad.

„Zaměstnanci COVID týmu z Infekční kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové pozvali na oběd všechna zvířata z naší kampaně. Setkali jsme se i se seniory, kteří safari parku darovali celé prosincové rouškovné,“ dodává Rabas. Jedna z podporovatelek odkázala zoologické zahradě rodinný dům v hodnotě zhruba 4,5 miliony korun.

Odložené rekonstrukce i novinky

Aby safari park krizi přečkal, musel odložit například některé plánované opravy nebo navýšení mezd zaměstnanců. Uspokojivému výsledku hospodaření přispěla i příznivá letní návštěvnost nebo změna sazeb DPH z 15 na 10 procent v některých oblastech.

„Podpora veřejnosti a úsporná opatření nám pomáhají pokračovat v našem poslání, a dokonce připravovat pro naše příznivce novinky. Věřím, že je již brzy budeme moci přivítat přímo ve Dvoře,“ uzavírá Přemysl Rabas.

Ohodnoť článek

Foto Safari Park Dvůr Králové nad Labem | Zdroj Safari Park Dvůr Králové nad Labem

Štítky Safari Park, Dvůr Králové, ztráta, pandemie, kraj, příznivci, příspěvek, finance, 2020, podpora, ZOO Dvůr Králové, Přemysl Rabas, Královéhradecký kraj, Dvůr Králové nad Labem, zoologická zahrada, Afrika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pandemie stála Safari Park přes 30 milionů korun. Přežít ji pomáhají příznivci, darovali několik milionů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.