Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Policie hledá nebezpečné úseky na silnicích. Odedneška mohou lidé hlasovat v rámci akce SPEED MARATHON

I v letošním roce spouští policie celorepublikovou akci s názvem SPEED MARATHON. Jejím cílem je vytipovat místa, na kterých řidiči nedodržují dopravní předpisy. Na tyto místa mohou upozornit i sami občané pomocí interaktivní mapy na webu projektu. Hlasování začalo dnes a potrvá do 28. února.

Během loňského ročníku se na Hradecku měřilo například na silnici II. třídy v Černilově, ve Výravě, na řadě míst v Hradci Králové, v Třebechovicích pod Orebem nebo v Novém Bydžově.

Na vytipovaných úsecích v rámci SPEED MARATHONU se v Královéhradeckém kraji měřilo naposledy 14. srpna. V rámci této akce policie zkontrolovala 220 řidičů u kterých zjistili celkem 133 přestupků. V praxi lze říct, že jde o jeden přestupek každých 11 minut.

Rekordmanem dopravně bezpečnostní akce v Královéhradeckém kraji byl řidič kamionu, který při kontrole na D11 nadýchal policistům opakovaně přes tři promile. „Řidiči bylo zadrženo řidičské oprávnění. Jelikož se měl dopustit přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky, hrozí mu v případě prokázání viny trest odnětí svobody na jeden rok,“ uvedla tehdy policejní mluvčí Lucie Konečná.

Rekordman jel rychlostí 205 km/h

Loňský rok bezpečnostní akce odhalila krajského rekordmana. Ten jel po dálnici D11 rychlostí 205 kilometrů v hodině. „Jednalo se o nejvyšší naměřenou rychlost v rámci loňské akce SPEED MARATHON v našem kraji. Událost byla k dořešení předána správnímu orgánu,“ uvedla mluvčí policie Magdalena Vlčková.

Víc než dva tisíce přestupků po celé republice

Při poslední kontrole v rámci akce SPEED MARATHON policie měřila rychlost na 900 místech v celé České republice. Při kontrole 5.300 aut policisté zjistili 2.281 dopravních přestupků. Rychlostní limity překročilo 1.740 řidičů, tedy zhruba třetina kontrolovaných.

V několika případech policisté zjistili, že lidé za jízdy nemají zapnutý bezpečnostní pás, technický stav aut nevyhovuje požadavkům nebo mají propadlou dálniční známku.

Jak přidat rizikový úsek?

Bezpečností akce SPEED MARATHON je unikátní v tom, že na riziková místa upozorňují sami řidiči. Jde o trasy, na kterých lidé porušují dopravní předpisy a nedodržují maximální povolenou rychlost. Tato místa lze zanést do interaktivní mapy na stránkách projektu.

Lidé nejčastěji hlásí úseky u škol, v centrech velkých měst a nepřehledné úseky. „Tipy nevkládejte příliš blízko k sobě. Raději dejte hlas těm tipům, které jsou v místě, kam jste chtěli svůj tip vložit, již vložené. Hodnocení totiž probíhá ne podle počtu vložených míst, ale podle počtu hlasů daným tipům,“ upozorňuje policie na webu projektu.

Ohodnoť článek

Foto Policie ČR

Štítky speed, marathon, policie, ČR, Královéhradecký, kraj, rychlost, přestupek, kontrola, radar, úsek, mapa, hlasování, projekt, Královéhradecký kraj, Dálnice D11, Hradec Králové, Nový Bydžov, Třebechovice pod Orebem, Výrava, Černilov, Lucie Konečná

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mirek Sekera

pro mnoho ridicu je nebezpecne misto pokazde jine. nekomu vadi jizda 60tkou a bere to jako vysoka nebezpecna rychlost, jini zase vidi jine ridice kteri se nevenuji rizeni a muze to byt na rovince a ridic klickuje. kazdx to ma nastaveny jinak,pocitam ze se tam sejde mnoho stupidnich mist a policie stejne ty mista nevyfiltruje. A co bych hned pripomel, policiste v kancelarich? tak tam jsou zbytecni. Kazdy tyden nekam jedem a policistu abych pohledal,nejsou videt a kdyz tak u mekace nebo u nejake benzinky s plnejma rukama jidla.

Úterý, 2. února 2021, 11:42Odpovědět

Policie hledá nebezpečné úseky na silnicích. Odedneška mohou lidé hlasovat v rámci akce SPEED MARATHON  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.