Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Olga Havlová, odvážná žena vždy připravená pomáhat lidem, zemřela před 25 lety

Olgu Havlovou, manželku prvního českého prezidenta, si přátelé pamatují jako přísnou a odvážnou ženu, která byla vždy připravená pomoci. Pocházela ze Žižkova a byla o pár let starší než Václav. Manželovi byla velkou oporou v těžkých dobách. Po listopadu 1989 se zaměřila na charitativní práci a získala si širokou oblibu. Zemřela přesně před 25 lety 27. ledna 1996 ve věku 62 let. Lidé na ni však nezapomněli, a to i díky divadelním inscenacím a filmům, kde se její postava v posledních letech objevila.

Olga dovedla být tvrdá, ale skromná, hrdá a spolehlivá.

Například v roce 2015 získala herečka Marie Spurná na Cenách divadelní kritiky vyznamenání za nejlepší ženský výkon za roli Olgy, kterou ztvárnila v Havlově kdysi domovském Divadle Na zábradlí v inscenaci Velvet Havel. O dva roky později se pak inscenací roku v anketě Divadelních novin staly obrazy ze života Olgy Havlové nazvané Olga (Horrory z Hrádečku) v produkci Divadla Letí. A loni pak přišel do kin kritikou chválený film Havel, kde Olgu působivě ztvárnila Anna Geislerová.

Jsou lidé, co mlčí, naslouchají, a znenadání pronesou pár slov a je to jak říznutí do vzduchu. To byla Olga,“ popsala svou hrdinku Anna Geislerová. Podobně přitom o své první žene mluvil i Václav Havel. „Byla jakousi mravní jistotou, dovedla naprosto přesně vycítit, kdo moc žvaní anebo kdo se vytahuje, kdo je příliš pyšnej anebo příliš skromnej. Takové to elementární lidské cítění měla a také proto se těšila takovému respektu,“ řekl v televizním dokumentu Paní Olga.

„Nalezl jsem v Olze přesně to, co jsem potřeboval: mentální odpověď na mou mentální roztřesenost, střízlivého korektora mých potrhlých nápadů, soukromou oporu mých veřejných dobrodružství,“ napsal kdysi také esejista a dramatik Havel. Jako na skromnou, ale rozhodnou ženu vzpomínali na Olgu Havlovou také jiní lidé, kteří ji dobře znali. „Olga byla pevná bytost, dovedla být tvrdá, ale skromná, hrdá a spolehlivá...,“ řekla o ní například herečka Vlasta Chramostová.

Pracovala jako účetní nebo prodavačka

Osobnost Havlovy první ženy ovlivnilo prostředí pražského Žižkova, kde se 11. července 1933 jako Olga Šplíchalová narodila. „Vyrůstala jsem hlavně na ulici, byla jsem divoká a neposlušná,“ vzpomínala později Havlová, která za protektorátu mimo jiné navštěvovala žižkovský Milíčův dům, kde četla knihy a také se seznámila s divadlem. Tomu propadla, při učení na opravovačku punčoch chodila do soukromých hodin herectví, kde se mohla potkávat s budoucí hereckou elitou.

Později pracovala jako účetní nebo prodavačka a nedostatek formálního vzdělání dorovnávala četbou a studiem. Havla jí představili v kavárně Slavia v roce 1953 a společná vášeň pro divadlo je zavedla i do Divadla Na zábradlí, kde byl Václav zprvu kulisákem a později dramaturgem a Olga uvaděčkou. „Nejen, že si rozumíme v pohledu na život, ale byl to i zájem o literaturu, divadlo a výtvarné umění,“ řekla později o svém vztahu s Václavem Havlem.

Po srpnu 1968 stála po Havlově boku

Po okupaci v srpnu 1968 a během normalizace mu stála věrně po boku, oba byli vystaveni represím, které v roce 1979 vyústily v Havlovo uvěznění. „Spojovaly nás prožitky ze setkání s dobrými přáteli, ale i chvíle, kdy jsme čelili soustavné „péči“ StB. To vzájemné ovlivňování je tu pořád,“ vzpomínala také Olga Havlová, která – byť v soukromém životě si dokázala najít i vlastní prostor – se manželovi během jeho pobytu v komunistickém žaláři snažila pomáhat, žádala třeba přátele, aby mu psali.

Sama v té době často pobývala na chalupě na Hrádečku, místě, kde spolu Havlovi prožili hodně času a které se za normalizace stávalo společenskou a kulturní křižovatkou. V 80. letech se také podílela na vydávaní časopisu O divadle a Originálního videojournalu. Dramatické události konce roku 1989 vynesly manžele do popředí. Olga ale nepodlehla svodům moci a stále stála za svými názory, jednala sebevědomě a důstojně, nebála se říct věci na rovinu.

Soustředila se na činnost Výboru dobré vůle

Ať už mluvím s kýmkoliv, s chudým nebo bohatým, vždycky ho beru stejně. Buď je to dobrý nebo špatný člověk, buď je chytrý nebo hloupý, ale na nějaké společenské rozdíly se neohlížím,“ prohlásila jednou. V roli první dámy se soustředila na činnost ve Výboru dobré vůle (VDV), založeném v roce 1990 a nesoucím dnes i její jméno. Dbala na posuzování žádostí a na účelné využití každého nadačního příspěvku, na pohotové poskytování pomoci a udržování kontaktu s dárci i obdarovanými.

Když v lednu 1996 důstojná pokračovatelka přerušené tradice respektovaných manželek hlav státu, založené Charlottou Masarykovou a Hanou Benešovou, zemřela, přišly se s Olgou Havlovou na Pražský hrad rozloučit desetitisíce lidí. Dnes její jméno nese mimo jiné cena pro handicapované, kterou uděluje VDV osobnostem, které přes vlastní zdravotní handicap dokážou pomáhat druhým. A od roku 2012 také ulice na pražském Žižkově, odkud pocházela a na který byla hrdá.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto FB: Olga Havlová

Štítky ČR, prezident, Havlová, Olga Havlová, Václav Havel, divadlo, Žižkov, Sametová revoluce, herec, Divadlo Na zábradlí, Anna Geislerová, Marie Spurná, Vlasta Chramostová, Charlotta Garrigue Masaryková, Cena divadelní kritiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olga Havlová, odvážná žena vždy připravená pomáhat lidem, zemřela před 25 lety  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.