Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Stavba základy záchranářů v Temném Dole pokračuje. Práce jsou za polovinou

Stavba základny a školicího centra krajských zdravotnických záchranářů v Temném Dole v Krkonoších je hotová asi ze dvou třetin. Dosud se proinvestovalo zhruba 75 procent z celkové částky 42 milionů korun, ve které je zahrnuto i vybavení. Stavební práce by měly skončit na přelomu dubna a května.

"Hotová je hrubá stavba, okna, střecha, fasáda. Dělají se vnitřní rozvody, voda, elektřina a podobně," řekl Lukáš Vaníček z kanceláře hejtmana. Základna vzniká přestavbou dvou objektů, které patří kraji. Z jednoho bude výjezdová základna, z druhého vzdělávací a výcvikové středisko.

Radní kraje schválili vyhlášení výběrového řízení na trenažéry a výukové modely pro výcvikovou centrum v Temném Dole, na kterých se budou školit nejen krajští záchranáři, ale i policisté nebo hasiči. Za vybavení plánuje kraj zaplatit téměř čtyři miliony s DPH, 90 procent uhradí dotace z Integrovaného regionálního operačního programu.

"Připravujeme nákup vybavení. Předpokládaná cena simulátorů a IT vybavení bude 3,9 milionu s DPH," uvedl náměstek hejtmana pro investice, inovace a IT Pavel Bulíček (Piráti).

Součástí zakázky je například simulátor pro výuku rozšířené podpory životních funkcí, simulátor práce s automatizovaným externím defibrilátorem (AED) či trenažéry pro nácvik invazivních výkonů a technik. Jde o torzo části lidského těla, konkrétně krku a hrudníku, na nichž lze nacvičovat například koniotomii, která se využívá v případě neprůchodnosti horních cest dýchacích, uvedli zástupci kraje.

Záchranáři tak mohou trénovat také postupy, které nejsou v praxi běžné, přesto na jejich správném provedení může záviset přežití zraněného například po dopravní nehodě nebo pádu z výšky.

Smyslem stavby výjezdové základny v Temném Dole je přiblížit zdravotnické záchranáře k horským střediskům východních Krkonoš, jako je Pec pod Sněžkou, Janské Lázně nebo Malá Úpa. Pozemní záchranná služba tam dosud zasahuje z Trutnova, což je do Pece a na Pomezní Boudy v Horní Malé Úpě poměrně daleko a dojezdové doby jsou do těchto míst na hranici zákonného limitu. Východní Krkonoše patří přitom v hradeckém kraji k turisticky nejoblíbenějším oblastem.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ZZS LK

Štítky správa, stavby, zdraví, Temný Důl, Krkonoše, simulátor, Pavel Bulíček, Pec pod Sněžkou, Česká pirátská strana, Pomezní Boudy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stavba základy záchranářů v Temném Dole pokračuje. Práce jsou za polovinou  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.