Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Hradecký útulek může týrané pejsky nabídnout k osvojení. Město se dohodlo s jejich majitelem

Málo které téma vzbudilo ve veřejnosti takovou solidaritu, jako příběh 70 týraných pejsků. Ty policie do útulku v Hradci Králové přesunula na konci října poté, co je zabavila původnímu majiteli. Takové množství psů způsobilo v útulku nemalé problémy. Město se nyní domluvilo s jejich majitelem a pejsky je tak možné si osvojit.

Příjem žádostí o pejsky z útulku Hradec Králové pozastavil. Zájem o ně byl obrovský

Královéhradecký magistrát kvůli enormnímu zájmu o zabavené psy umístěné dočasně v městském útulku pozastavil příjem žádosti o jejich osvojení. Během pondělí a dneška přišlo na úřad více než 600 žádostí, psů je několik desítek. ČTK to dnes sdělili...

„Do poslední chvíle jsme se psy museli nakládat jako s vlastnictvím cizí osoby, tudíž jim nebylo možné ihned po převozu do útulku zajistit vhodný domov,“ vysvětluje primátor Hradce Králové Alexandr Hrabálek (ODS). Vedení města se proto rozhodlo, že se pokusí s majitelem mimosoudně vyrovnat. Cílem bylo dostat zvířata do vlastnictví města a následně je nabídnout veřejnosti k osvojení.

Ačkoliv zastupitelstvo návrh schválilo, bylo ještě třeba sehnat podpis bývalého majitelé psů. Ten sice podepsal, ale situaci mohla zkomplikovat nepřesná informace v některých médiích, kterou redakce dostaly od náměstkyně Věry Pourové (ANO). Ta mluvila o tom, že město pejsky prodá, což nebyla pravda.

Původně bylo v plánu nabídnout pejsky k osvojení ještě před Vánocemi. Nakonec jsou k odběru až nyní. První psi by mohli být novým majitelům darováni už během tohoto týdne.

70 psů je pro útulek komplikací

Sedm desítek týraných pejsků bylo pro útulek v Hradci Králové zatěžkávací zkouškou. „Když nám policie ty pejsky začala vozit, vstávaly nám vlasy na hlavě,“ řekla dnes Pourová. Jen díky tomu, že se jednalo většinou o štěňata se podařilo všechny ubytovat. Situaci komplikoval i fakt, že řada fen byla březí.

Jejich péče město vyšla na zhruba milion korun. Do útulku je policie přivezla na konci října. „Ačkoliv byl zájem veřejnosti veliký a útulek dostal nespočet granulí a dek, tak bohužel to ani zdaleka nepokrylo veškeré náklady, které byly s péčí o psy spojené,“ vysvětluje primátor.

I proto se město rozhodlo s majitelem psů vypořádat mimosoudní cestou. V případě soudních procesů by mohlo být všech 70 psů v útulku dalších několik měsíců.

Pejsky si může veřejnost vybrat online

Pejsky si můžou lidé prohlédnout na webových stránkách Útulku pro opuštěná zvířata. Zde si může zájemce psa vybrat, následně pak musí podat žádost na odbor majetku. Radnice předpokládá, že bude o zvířata velký zájem.

„Rozhodovat bude termín, ve kterém bude žádost na město prostřednictvím podatelny nebo datovou schránkou zaslána. Zájemce první v pořadí bude kontaktován pracovníky hradeckého útulku, aby poskytl součinnost do tří dnů. Pokud to nebude možné, bude osloven další zájemce v pořadí,“ vysvětluje za odbor majetku Lucie Hartmanová.

Zájemci mohou na webu útulku vybírat z fotografií psů, přesnější informace však nebudou k dispozici. „Jde o informace jako například váha nebo velikost. Jsme samozřejmě schopni sdělit, jakého jsou psi pohlaví. Ve všech případech se navíc jedná o křížence, neručíme za rasu ani za povahu psů. Každý zájemce o osvojení zvířete by si měl také uvědomit, že tito psi byli poměrně dlouho v nestandartních podmínkách a vyžadují proto trpělivost a péči,“ doplňuje Hartmanová.

Zvířata žila v otřesných podmínkách

Pejsky zabavila policie během října na základě oznámení krajské veterinární správy v jednom z rodinných domů v Hradci Králové. „Na místě jsme nalezli velké množství psů, kteří byli chováni v několika místnostech buď volně nebo v klecích. Čivavy, stafordi a buldočci se pohybovali ve svých výkalech a všude se šířil nesmírný zápach,“ popisuje mluvčí policie Iva Kormošová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MMHK

Štítky Hradec Králové, pes, zvíře, osvojení, dohoda, týrání, útulek, veřejnost, solidarita, policie, zabavení, Vánoce, Věra Klásková, ODS, Alexandr Hrabálek, ANO 2011, Datová schránka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecký útulek může týrané pejsky nabídnout k osvojení. Město se dohodlo s jejich majitelem  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.