Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Fakultní nemocnice Hradec Králové má novou transfuzní budovu. Stála 140 milionů korun

Ve Fakultní nemocnici Hradec Králové začalo fungovat nové transfuzní oddělení. První dárci dnes v nové budově za 140 milionů korun darovali krev a krevní složky. Objekt nabízí lepší zázemí pro dárce i pro personál. Původní budovu transfuzního oddělení, která nesplňovala požadavky moderní medicíny, čeká demolice.

"Jsme rádi, že se přes veškeré komplikace způsobené situací s covid-19, která například komplikovala dodávky některých materiálů, podařilo stavbu dokončit," uvedl ředitel nemocnice Vladimír Palička.

Stavba začala v druhé polovině srpna 2019 a zajistila ji společnost STAKO. Kvůli výstavbě byly dočasně přemístěny odběry plazmy do třetího patra Pavilonu profesora Bašteckého, ode dneška dárci krve i plazmy směřují do nové budovy.

Nový objekt v areálu nemocnice je na fasádě označený červenou kapkou, nabízí také zázemí pro zpracování krve.

"Nová budova transfuzního oddělení splňuje nejpřísnější požadavky kladené na výrobce léčiv z lidské krve a na laboratoře oboru transfuziologie a imunohematologie," uvedl primář Transfuzního oddělení Vít Řeháček.

Transfuzní oddělení odebírá bezpříspěvkovým dárcům krev a krevní složky, které dále zpracovává, vyšetřuje a dodává transfuzní přípravky na oddělení nemocnice, kde ji dostávají pacienti.

Fakultní nemocnice Hradec Králové je největším zdravotnickým zařízením na východě Čech. Má na 39 pracovištích víc než 1.300 lůžek a každoročně hospitalizuje kolem 41.000 pacientů, z toho zhruba 40 procent podstoupí operaci. Zaměstnává více než 5 tisíc lidí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto FB: Fakultní nemocnice Hradec Králové

Štítky nemocnice, stavby, Hradec Králové, fakultní, transfuze, krev, stavba, budova, Fakultní nemocnice Hradec Králové, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fakultní nemocnice Hradec Králové má novou transfuzní budovu. Stála 140 milionů korun  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.