Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

ODS i ANO jsou ochotné vést město i po odchodu Zelených. Vládnoucí koalice v Hradci Králové se pomalu rozpadá

Hnutí ANO a ODS chtějí pokračovat ve vedení stotisícového Hradce Králové i v případě odchodu Zelených z koalice. ANO a ODS se na tom dohodly v neděli. Do 27. listopadu by mělo uskupení Změna pro Hradec, které se Zelenými tvoří jeden blok, zveřejnit výsledek svého vnitrostranického hlasování o setrvání v koalici. Zelení si odchod z koalice odhlasovali již dříve.

Na radnici v Hradci Králové vládne koalice složená z ANO, ODS a bloku Změna pro Hradec a Zelení, koalice má v zastupitelstvu těsnou většinu 19 z 37 hlasů. Primátorem je Alexandr Hrabálek z ODS.

"Nechci předjímat výsledek našeho hlasování, které začalo dnes. Se Zelenými dojde určitě ke vzájemné schodě na dalším postupu, ať dopadne hlasování jakkoli," řekl dnes šéf Změny pro Hradec Adam Záruba.

Odmítl, že by mohlo v případě rozdílného výsledku hlasování ve Změně pro Hradec nastat rozštěpení bloku se Zelenými. V minulosti působil Záruba smířlivěji ve vztahu k budoucnosti současné koalice než jeho kolega ze Zelených, současný náměstek primátora pro životní prostředí, školství a sociální věci Martin Hanousek.

"Zastupitelský klub ANO i ODS vyjádřily vůli pokračovat v koalici i v případě odchodu Strany zelených, která překvapivě hlasovala o odchodu z koalice ještě před termínem dohodnutého pro zaslání písemných odpovědí a termínem koaličního jednání," uvedl v prohlášení předseda zastupitelského klubu hnutí ANO Pavel Marek.

Pokud Zelení nezmění názor, bude to podle něj znamenat pokračování vedení města bez náměstka Hanouska (Zelení). Blok Zelených a Změny pro Hradec má jediného náměstka, právě Hanouska. Ten je nejhlasitějším kritikem stávajícího složení koalice, zvláště pak hnutí ANO. Hanousek již dříve řekl, že šance na zachování koalice na radnici je malá, přičemž by mohla pokračovat jako koalice demokratických stran bez ANO.

"Mám plný mandát základní organizace Hradec Králové vypovědět za Zelené koaliční smlouvu a zahájit jednání se všemi demokratickými stranami o novém složení koalice. Když budeme dělat jakýkoli krok, musíme být ale v konsensu ze Změnou pro Hradec," řekl náměstek primátora pro životní prostředí, školství a sociální věci Martin Hanousek (Zelení).

Důvodem nespokojenosti Zelených, ale i partnerské Změny pro Hradec je dlouhodobě špatná spolupráce v rámci koalice. Jejich kritika směřuje hlavně proti náměstkyni primátora pro správu majetku Věře Pourové (ANO) a náměstku primátora pro investice Jiřímu Bláhovi (ODS).

V koalici na hradecké radnici byly spory již v minulosti, například v červenci hrozil její rozpad kvůli sporu o jmenování nového vedoucího odboru životního prostředí. V červnu byla koalice ve sporu kvůli stavbě fotbalového stadionu. Změna pro Hradec a Zelení se otevřeně přidaly na stranu opozice, která odmítá uzavření údajně předražené zakázky na správce stavby stadionu.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MMHK

Štítky správa, ODS, ANO, zelení, Hradec Králové, koalice, neshody, rozpad, vedení, magistrát, ANO 2011, Martin Hanousek, radnice, životní prostředí, Alexandr Hrabálek, Pavel Marek, Věra Klásková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ODS i ANO jsou ochotné vést město i po odchodu Zelených. Vládnoucí koalice v Hradci Králové se pomalu rozpadá  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.