Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V sobotu se koná potravinová sbírka. Jídlo dostanou samoživitelky, senioři i lidé bez domova

V sobotu se v celé České republice koná potravinová sbírka, která má pomoct lidem v těžké životní situaci. Veřejnost může nakoupit trvanlivé potraviny nebo drogerii a odnést je na jedno ze sběrných míst v Královéhradeckém kraji. Nakoupené zboží skončí v rukou potřebných.

V současné době se v Královéhradeckém kraji nachází 762 lidí bez domova. Z toho jich je přes 120 dětí.

Potraviny, které se podaří během sbírky vybrat skončí v sociálně slabých rodinách, u samoživitelek, seniorů, v rodinách v krizi, u lidí bez domova nebo u občanů s psychickým a tělesným postižením.

V Královéhradeckém kraji bude během soboty hned několik odběrných míst, kde mohou lidé potraviny nechat. Půjde o víc než třicet obchodních domů a obchodů s potravinami. Dobrovolníci budou stát u stánku hned za pokladnami. Veřejnost je pozná podle zelených zástěr.

Kompletní seznam všech míst najdete na webu potravinové sbírky. Jen v Hradci Králové jich bude 13. Dobrovolníci budou například v Makru, Albertu, Lidlu, v DM drogerii na Gočárově třídě nebo ve Futuru. „Z důvodu současných opatření budou na místě maximálně dva dobrovolníci. Ti tentokrát nebudou lidi oslovovat a nabízet jim informační letáčky do ruky, ale budou stát pouze u košíků, kam lidé mohou odevzdat nakoupené potraviny,“ řekla pro Trutnovinky Martina Vágner Dostálová z Oblastní charity Trutnov.

Co nakoupit?

Do potravinové sbírky jde vložit prakticky všechno trvanlivé jídlo. Tedy konzervy, instantní polévky, rýže a luštěniny nebo těstoviny. V rámci potravinové sbírky budou dobrovolníci vybírat i dětskou výživu, mléko nebo oleje. Vítaný je i hygienický a drogistický sortiment.

Vybrané potraviny budou převezeny do nejbližší potravinové banky, kde se roztřídí, zkontrolují a připraví pro odběratelské neziskové organizace. Například v roce 2018 pomohly potravinové banky 100 000 potřebným prostřednictvím více než 600 neziskových organizací.

Potravinovou sbírku podpořili herci z Klicperova divadla

Nejčastější mýty o lidech bez domova. Upozorňují v něm například na to, že platí vysoké částky za ubytovny – velice často i 16 tisíc korun měsíčně. „Kapacita azylových domů je často plná. Noclehárny zase nefungují v každém městě,“ říká ve videu herec Jiří Zapletal.

Video upozorňuje i na problematiku s finančním příspěvkem pro lidi bez domova. Ten většinou dosahuje maximálně 2.490 korun. Video končí informací, že v České republice žije aktuálně 1,5 milionu lidí na hranici chudoby.

Ohodnoť článek

Foto Sbírka potravin

Štítky sbírka, potravin, jídlo, drogerie, Královéhradecký, kraj, sobota, samoživitelka, bez domova, děti, pomoc, Klicperovo divadlo, video, nákup, společnost, podpora, nezisková organizace, bezdomovec, Královéhradecký kraj, Česko, Lidl, Makro, Jiří Zapletal, Alb

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V sobotu se koná potravinová sbírka. Jídlo dostanou samoživitelky, senioři i lidé bez domova  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.